Februárban még kemény fagyok vannak, de egy-egy naposabb délutánon néha már úgy is érezhetjük, hogy lassan enged szorításából a tél. Sorozatunk legújabb részében ezért időjóslással is foglalkozunk, aztán egy kicsit kísérletezünk, és két remek téli szórakozás, a babaház és a társasjáték történetével is megismerkedhetsz.

 

Mátyás napja

Február 24-én van Mátyás napja. A jeles nap névadójáról, Mátyás apostol életéről nem árul el sokat a Biblia, annyi azonban biztos, hogy tudós ember hírében állt. Nevéhez egy fontos időjárási regula kapcsolódik: „Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál”. Tehát ha február 24-én hideg, jeges idő van, akkor hamarosan jön a tavasz, ha azonban enyhébb az időjárás, akkor még visszatér az igazi hideg tél. A néphagyomány egyébként azt is számon tartja, hogy Mátyás ezen a napon osztja ki a madaraknak a sípokat, hogy újra énekeljenek. Egyes vidékeken a halászok is külön figyelmet szenteltek a Mátyás-napnak, mert az ezen a napon fogott hal az egész évi szerencsés halászat jele lehet.

 

  

 

Készíts toboznövényt!

Bár a február a legrövidebb hónap, azért az unalmas téli estéken néha igen hosszúnak is tűnhet. Ha ilyenkor valami igazán különlegessel szeretnéd elfoglalni magad, próbálkozz meg a toboznövénnyel! Az elkészítése végtelenül egyszerű. Szerezz néhány fenyőtobozt! Ha megvan, keress otthon valamilyen növényi magot, amit elültethetsz. Megteszi a paprika- vagy paradicsommag is, de ha akad a spájzban fűmag, esetleg kerti zsázsa magja, akkor egész kis fűszerkerted lesz a tobozon. Sőt, ha a tobozban lévő fenyőmag is megfakad, még fenyőbonsai is lehet a dologból. Szórd a magokat a kissé megnedvesített toboz nyílásaiba – óvatosan egy kevés vattával is kitömheted, hogy hosszabb ideig maradjon nedves –, majd állítsd a tobozokat egy edény aljára úgy, hogy az alsó részük vízben álljon. A toboz fel fogja szívni a vizet, és bezáródik. Tedd az edényt valami világos, meleg helyre a szobádban, és néha pótold a vizet benne. Aztán már csak várd a csodát, mert előbb-utóbb a kis magok növekedésnek indulnak.

 

  

 

  

 

Kié a babaház?

A babaház ma is nagyon népszerű játék a lányok körében. Az viszont meglepő lehet, hogy az első babaházak még nem gyerekeknek, még kevésbé játéknak készültek. Vagy 400 évvel ezelőtt gazdag német nemesi családoknál jelentek meg először. Kettős célt szolgáltak: mivel nagyon sok pénzbe kerültek, lehetett velük dicsekedni; másrészt pedig a szülők, főként az anyukák, be tudták rajtuk mutatni a lányaiknak a háztartás működését, azt, hogy milyen eszközök kellenek egy jól felszerelt házba, és hogy milyen az ízléses lakberendezés. És hogy miért kerültek nagyon sokba az első babaházak? Mert a bútorokat igazi asztalosmesterek, a fémtárgyakat ötvösművészek készítették, az apró porcelántárgyakat kézzel festették, drága kelmékből voltak a bútorszövetek és a pici ágytakarók. A falakon miniatűr olajfestmények díszelegtek, és a beépített apró cserépkályhák is megszólalásig hasonlítottak rendes méretű társaikhoz.

 

     

 

Az első társasjátékok

A társasjáték ősidők óta része az emberek szórakozásának. Ókori találmány az Indiából származó sakk, a kínai go játék és a malom őse, a Kelet-Afrikából való Shax. Népszerűségük abból fakad, hogy egyszerre több ember számára kínálnak szórakozást, méghozzá olyat, ahol számít a tudás, a stratégia, tehát a tervezés és előrelátás képessége, de szerencsére is szükség van, ami pedig az izgalmat hozza a játékba. A későbbiekben a gyerekek számára is egyre többfajta társasjáték készült. A szórakozás mellett a fő célja ezeknek a gondolkodás fejlesztése és a szabályok követésének, betartásának a megtanulása volt. A mai társasjátékok terén az igazi áttörést a máig népszerű Monopoly megjelenése hozta, amit aztán az olyan, szintén megunhatatlan játékok követtek, mint a Scrabble, a Rizikó vagy az Activity. Ezeknek manapság is számos megjelenési formája van, sőt a társasjátékok egyre nagyobb teret hódítanak már az online világban is.