Fontos dolog az egészség, mindenki tudja. De hogyan vigyázzunk rá? Bizony, ezt is tanulni kell! Elmesélem barátom, Muki meg az anyukája esetét az egészséggel.

 

Muki anyukája ma korán kelt és hamarosan Mukit is felébresztette. Amikor Muki álmosan kibotorkált a konyhába, már éppen egy színes füzetben lapozgatott.

 

Az iskolából hazaérve Mukit anyukája két hatalmas vizespalackkal a kezében fogadta.

− Nézd, Muki, mit kaptunk! Neked is egy, nekem is egy palack, és mostantól pontosan tudni fogjuk, mennyi vizet iszunk naponta. A víz nagyon fontos összetevője a szervezetünknek, oda kell figyelni, hogy mindennap eleget fogyasszunk belőle.

 

Muki anyukája tanácstalanul állt a nappali közepén, szemben a félig feldíszített karácsonyfával.

− Muki, csillagom, a szaloncukrokkal meg a mézessütikkel mi legyen? Feltegyem őket a fára?

 

Muki az egyik hideg januári reggelen arra ébredt, hogy nem kap levegőt. Letörve mondta az anyukájának:

− Azthizebdátházsvagyog – és a mondatát egy hatalmas tüsszentéssel fejezte be.

− Hát akkor irány az orvos – jelentette ki határozottan az anyukája, és már indultak is.

 

Mukit, mint rendesen, ezen a péntek estén is megkérdezte az anyukája, hogy mit szeretne enni a hétvégén.

− Csirkét süssek? Vagy paprikásnak készítsem el? Esetleg marhapörköltet ennél? Rántott húst kérsz, vagy brassóit? Főzzek meg egy szép csülköt bablevesben? Kérsz kolbászt reggelire?

 

Muki már nagyon várta a húsvétot, nemcsak a csoki tojások és a sok móka, hanem a finom ételek miatt is. Nagyon szerette a sonkát, de még annál is jobban a húsvéti fonott kalácsot, amit minden évben az anyukájával együtt sütöttek. Na jó, anyukája gyúrta meg a tésztát, de aztán együtt figyelték, hogy az hogyan kel szép nagyra. Most azonban Muki anyukája mintha elbizonytalanodott volna, és csak a fejét vakarta a liszteszacskó tanulmányozása közben.

 

Muki anyukája óriási kosár zöldséggel és gyümölccsel tért haza szombaton a piacról.

− Nem tudtam ellenállni! Olyan szép ez az eper! De a hagyma meg a retek is! Nézd csak! Vettem még almát, citromot, brokkolit, sárgarépát és karfiolt. Ebédre rakott karfiol lesz!

 

Egy szombati napon, amikor Mukinak még arra  is volt ideje, hogy kitalálja, mit készítsen neki az anyukája uzsonnára, sok töprengés után végül is kakaós kalácsot kért kakaóval. Az anyukájának azonban ez az ötlet nem igazán tetszett.

 

Júniusban Muki nagyijának a veteményeskertjében már nagyra nőtt a sok zöldségféle. Petrezselyem, zeller illatozik az ágyásokban, érik a paradicsom, a paprika, van már uborka, de sárgarépa, hagyma, mindenféle finom levesbevalóból is akad bőven. Nagyszerű lesz a vasárnapi ebéd a friss zöldségekkel! Nagyi meg is hívta Mukiékat vasárnap egy jó falatozásra a kertbe.