Lábnyom

Neked mekkora az ökológiai lábnyomod? Nem tudod? Vagy még nem számítottad ki? Itt pótolhatod! Elmondjuk, hogyan kell. Először persze majd tisztázni kell, mi is az az ökológiai lábnyom.

Stand by

 

Kezdjük a legelején, kezdjük magunkkal! Hogyan csökkentsük ökológiai lábnyomunk méretét közvetlen környezetünkben, otthon? Nagyon sok lehetőség van. Némelyik ráadásul kevés pénzbe vagy semmibe se kerül, egyszerűen csak egy kis figyelem kell hozzá.

Szelektív hulladékgyűjtés

 

A legjobb hulladék a „nem keletkező hulladék”. Sorozatunknak ebben a részében bemutatjuk, milyen sokat tehetsz te is azért, hogy a hulladék ne mind a szeméttelepen kössön ki, hanem valamilyen hasznos és használható termék keletkezzen belőle újra.

Víz

 

Véded a környezetedet, ha takarékosan bánsz a vízzel. Világszerte nagy gondot jelent, hogy rohamosan csökken a Föld ivóvízkészlete – nem kis részben a víz pocsékolása miatt. Te is tehetsz ez ellen! Hogyan? Íme, néhány ötlet, miképp lehetsz otthon még környezettudatosabb. Néhány egyszerű szabály betartásával ráadásul a szüleid pénztárcáját is kíméled.

Energiatakarékosság az iskolában

 

Sorozatunkban foglalkoztunk már azzal, hogy sajnos milyen „nagy” az ökológiai lábnyomunk. Azt is tudjuk, hogyan lehet otthon energiát megtakarítani. Megvizsgáltuk, miért érdemes a hulladékot szelektíven gyűjteni. De arról még nem szóltunk, hogy második otthonunkban, az iskolában milyen lehetőségeink vannak a takarékosságra.

Szélmalom, szélerőmű

 

Hogy mi a szél? És mi köze a villamosenergiához? Ahhoz, hogy otthon a háztartásban működjön a porszívó, a mosógép, anyu karácsonyra süthessen kalácsot a villanysütőben? Bizony, nagyon sok!

Portugál naperőmű

 

Ha derült az ég, azt mondjuk, süt a nap. De mit is jelent valójában az, hogy süt? Földünk felszínére érkezve és onnan visszaverődve a napfény részben hőenergiává alakul és felmelegíti a levegőt. Hatalmas energiájának köszönhetően a Nap a legbővebben rendelkezésünkre álló megújuló energiaforrás. Egyetlen óra alatt annyi, Napból származó energia éri el a Földet, amennyi az emberiség egyéves energiafelhasználását fedezni tudná.

Albatrosz

 

Gyorsabbak lettek az albatroszok

Az albatroszok örülnek a klímaváltozásnak. Könnyebben repülnek és gyorsabban jutnak táplálékhoz, mióta az éghajlat jelentősen megváltozott náluk. Az történt ugyanis, hogy a Föld déli féltekéjén fújó szelek az utóbbi évtizedekben felerősödtek.

Hantmadár

 

A világutazó hantmadár

A világ egyik legnagyobb utazója a hantmadár. Pedig aprócska, a verébhez hasonló termetű madár. A kutatók adatrögzítőt szereltek fel néhány példányukra, és követték vándorlásaikat.

Kerecsensólyom

 

Állati valóságshow

Új valóságshow indult Magyarországon. A szereplők azonban nem emberek benne, hanem egy kerecsensólyompár. A kerecsensólyom védett madár. Ennek a párnak a fészke egy hatalmas villanyoszlopon található a pusztában.