kab54

 

A ló nagyon érzékeny háziállat. Szorosan kötődik a gazdájához, akárcsak a kutya. Ló és lovasa szinte egy lényt alkotnak. Nem csoda, hiszen a ló sok millió év óta segíti és szolgálja az embert hátasként, igavonóként, kocsit húzva. Nehéz elképzelni, hogy ez a csodás és szuperérzékeny négylábú, amely annyi törődést és gondoskodást igényel, megél az ember, istálló, nyereg, patkó és lódoktor nélkül a vadonban. Pedig megél, nem is akárhogy!

kab37

 

Vidám és kedves állat a kecske. Kíváncsi természetével, tanulékonyságával, no meg erős egyéniségével gazdájának – hasonlóan, mint a kutya – még társa is lehet, persze csak ha az jól bánik vele. Nagyon régóta él együtt az emberrel, az egyik legkorábban háziasított állat, tejét, húsát, bőrét hasznosítják. Az ókori görögök szent állatnak tartották, szerepel a görög, a perzsa, a germán mitológiában. S vajon manapság? Manapság merre, hol élnek még kecskék, hol vannak a házi kecskének rokonai?

kab60

 

Szerencsét hoz vajon az újévi malac? Sokak szerint igen, ezért tartják úgy, hogy újév napján disznóhúst kell enni, a disznó ugyanis összetúrja a szerencsét (szemben a baromfival, ami meg, ugye, szétkaparja). A sertéshúsból sokféle ízletes étel készülhet persze az év többi napján is. A disznóbőrből táska, jóféle lábbeli, ruha lehet. Egyszóval húsáért és bőréért tartjuk a házi sertést. De mi van a vadon élő rokonaival?

kab52

 

Manapság sokan leginkább csak a tányérjukon látnak ludat. Például Márton-napkor, mert ugye a szólás szerint aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Újabban faluhelyen is egyre kevesebb háznál tartanak libát, korábban hangosak voltak az udvarok a gágogásuktól.

kab49

 

A kutya az ember legjobb barátja, ezt te is tudod. Őrzi a házat, tereli a nyájat, vigyázza az álmunkat, segít, ahol tud. A család kedvence, gyakran szinte már családtag. De nem mindegyik.

kab41

 

A juh, vagyis a birka nagyon szelíd állat. Annyira, hogy talán még birkaiskolába is járhatna, ott is szívesen látnák őt. Néhány tantárgyban akár jeleskedhetne is. Például bégetésben vagy földrajzban, hiszen biztosan minden kisbárány meg tudja mutatni a térképen, merre élnek rokonai a nagyvilágban.

kab43

 

Milyen jó dolog is az, ha az embernek sok rokona van! Például a nyári szünetben, amikor el lehet menni hozzájuk nyaralni, vagy karácsonykor, amikor a sok rokon körülüli az ünnepi asztalt. Persze olyan rokonaid is lehetnek, akikről ugyan hallottál, de még soha sem találkoztál velük, mert messze laknak, másik országban, akár másik földrészen.

 

Nem kell az Adriához utazni, ha a forró nyári napokban kabócaciripelést akarunk hallani, nálunk is muzsikálnak már ezek a szárnyas zenészek. Művészetükkel ráadásul messze túltesznek a kedves tücsök komák hegedülésén, legalábbis hangerőben.

 

Ilyen színes és ennyire sokféle mintázatú rovar egyetlen másik sincs a Földön. Hihetetlenül gyönyörű lények a lepkék! A Föld nagy részén elterjedtek, vagy 150 ezer fajukat írták le eddig a tudósok. Nálunk, Európában azonban a számuk vészesen csökken.

 

Ez a kecses, gyönyörű tollazatú madár dísze a kertnek, baromfiudvarnak. Erős, rikácsoló hangjával azonban könnyen elijeszti a ház vendégeit. De miért rikácsol a gyöngytyúk?