kab24

 

2023 novemberében Petőfi-napot tartottak a Nagycétényi Alapiskolában. Az eseményen nemcsak a helybéli, de a környékbeli iskolások és ovisok is szép számban vettek részt.

kab34

 

Vagyis bármi, csak iskolatáska nem! 2023-ban a Stampayban mi is csatlakoztunk a világhálón indult kezdeményezéshez. Egy nap hátizsák helyett valami egészen másban vittük a tanszereinket az iskolába. Volt itt minden, de tényleg: fűnyíró, porszívó, éjjeliszekrény, lombfúvó, talicska, télapó puttonya, gitártok, babakocsi, kenyértartó, merítőháló, lámpabúra, ing, hűtőtáska, zöldségesláda, bevásárlókosár, lámpás, szerelőláda, bőrönd, párnahuzat, tarisznya, grillsütő, fazék, kosár, mosóporos doboz, kanna, lavór, banyatank. Csupa kreatív megoldás!

kab31

 

Az Állatok világnapja alkalmából Cicúr kutya, a nem olyan régi lapszámaink hőse 2023 október elején ellátogatott a Duna Utcai Iskolába Pozsonyban, hogy találkozzon olvasóival, a gyerekekkel. A Cicúr és a többiek mese szerzője, Balla Margit és Vályi Horváth Erika, a meseirodalom szakértője ugyanis egy mesés-játszós-rajzolós-felolvasós foglalkozást tartott az iskolában a negyedikeseknek – mégpedig egy fesztivál keretében, amit a Bázis nevű irodalmi egyesület szervezett a fővárosban –, és magukkal vitték Cicúrt (a meséből).

 

Író-olvasó találkozón láttuk vendégül iskolánkban, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskolában Tóth Lászlót, a városunkban élő József Attila-díjas költőt, az Anser  Könyvek gondozásában megjelent Nagymama háza című könyv szerzőjét 2023. áprilisban. A 6. osztályosok már hetekkel korábban megismerkedtek a kötettel, a benne található mesékkel és versekkel. Az olvasásuk során maguk is kedvet kaptak az íráshoz, az egyik, nyelvi játékokra épülő mesét felhasználva megpróbálkoztak hasonló szövegek papírra vetésével.

 

Húsvét közeledtével tojásfestésre buzdítottuk falunk apraját-nagyját. Kértük, hogy segítsenek a munkában, és készítsenek hímes tojást. Legnagyobb örömünkre összesen 670 tojás érkezett be a köbölkúti Stampay János Alapiskolába. Ez még bennünket is meglepett. Volt köztük horgolt, ragasztott, festett.

 

Gyűlik a sok szép munka Petőfi Sándor tiszteletére. Nem egy iskolában 2023 márciusában már kiállítást is rendeztek az alkotásokból, Kecskeméten pedig a februárban meghirdetett rajzpályázat díjkiosztó ünnepségére is sor került március 15-én.

 

A farsang végén a köbölkúti gyerekek is elkergették a telet. A Stampay János Alapiskola tanulói azt írják a levelükben − és mint a felvételek is igazolják −, hogy hangoskodással, kereplőkkel, kolompokkal zajongva meg maskarákkal ijesztgették.

 

Most mindenki nevessen, mosolyogjon, szeressen! Ez volt a jelszava az ipolysági Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola 3.A osztályosainak az iskolai farsangi bálon. A farsangolók örömmel elfogadták az erdei manólány (Jusztin Czaudt Éva osztályfőnök) meghívását a mulatságra.

 

2022. február 2-a különleges nap volt a köbölkúti Stampay János Alapiskolában. Egy felhívásra az alsósok elhozták az isibe a kedvenc plüssmacijukat. Nem kis meglepetésre 193 mackó gyűlt össze.

 

Nagy izgalommal várták az alsósok a köbölkúti Stampay János Alapiskolában 2021 októberében ezt a napot. Mert nemcsak mesehallgatás volt a programon. Egy napra a gyerekek maguk is mesehősökké válhattak, kedvencük jelmezükbe öltözve élhették bele magukat a csodák világába.