A karácsonyra készülve, decemberben a szokásosnál is többet vásárolunk. Legyen szép az ünnep! Kapjon mindenki ajándékot, gazdagon legyen megterítve az ünnepi asztal, és persze pompázzon mellette karácsonyfa is mindenféle jóval, finomsággal megrakva. Sokszor meggondolatlanul és feleslegesen sokat vásárolunk. Annyira, hogy igazából már nem is tudunk örülni a sok ajándéknak, az ételek, finomságok fele a kukában végzi, nem győzzük mind megenni.

 

De tudtátok, hogy vásárolni is lehet környezetbarát módon. Hogy hogyan?

 

Először is úgy, hogy felesleges dolgot és a szükségesnél nagyobb mennyiséget nem vásárolunk. Így nemcsak a szülőket, hanem a környezetet sem terheljük feleslegesen. A szülők pénze megmarad a fontos dolgokra, a környezetünkben pedig ennyivel is kevesebb lesz a kidobott szemét. Sőt! Az az energia is megmarad, ami az áru előállításához kellett volna, és az áru szállítása sem szennyezi a levegőt.

 

  

 

A másik fontos szempont vásárláskor, hogy honnan való az áru. Mindegyikre mindig rá van írva, érdemes a csomagolásán, a ládán, zacskón elolvasni.

 

A friss élelmiszereket, kenyeret, pékárut, tejet, tojást, húst, zöldséget, sokféle gyümölcsöt lehetőleg mindig olyat válasszunk, amelyiket a közelben állítottak elő. Azért is, mert az annál frissebb, hiszen hamar a boltba ért, nem hányódott heteken át az óceánokon a hatalmas teherszállító hajókon. A hazai áru vásárlásával ráadásul a közelünkben élő embereket is támogatjuk. Lesz munkájuk, így pénzük, és ők is tudnak vásárolni, meg tudják venni pl. azt, aminek az előállításáról talán éppen a ti szüleitek gondoskodtak.

 

  

 

Na igen! De a banán, a narancs, a tea vagy a kakaó, amiből a csokoládé készül, nem terem meg nálunk! – mondhatnátok. Így igaz! Sok gyümölcs, fűszer a világ túlsó végéről, sok ezer kilométer távolságról jut el hozzánk. Bizony ezek szállításához rengeteg üzemanyagra van szükség, a hosszú repülő- vagy hajóút során pedig sok káros anyag jut a levegőbe.

 

De még az ilyen áru vásárlásakor is figyelhetünk arra, hogy védjük a környezet! Biztosan láttátok már ezt a jelet: Fair Trade (kiejtve: fér tréd), vagyis magyarul: Becsületes kereskedelem. Például tea, kávé, kakaó, csokoládé csomagolásán találkozhattatok már vele. Azt jelenti, hogy ezeket a termékeket messzi és nagyon szegény vidékeken állították elő. De a kereskedő, aki megvásárolta a szegény farmerektől pl. a banánt, tisztességes pénzt fizetett nekik érte. Így ők is és a családjuk is lassan jobb módban tudnak élni.

 

  

 

A Fair Trade rendszerben dolgozó farmerek viszont az ültetvényeiken nem használhatnak ártalmas vegyszereket, ezzel védik a környezetüket, de a mi egészségünket is. Az is kikötés a számukra, hogy az ültetvényeik területét nem növelhetik az esőerdők kárára, vagyis nem pusztíthatják az esőerdőket.

 

És ami nagyon fontos: annak a terméknek az előállításánál, amelyiken ez a jel van, biztos, hogy nem dolgoztak gyerekek. A nagyon szegény vidékeken, jól tudjuk, a gyerekek is dolgoznak, sokszor kora reggeltől késő estig rossz körülmények között és nagyon kevés pénzért. A Fair Trade rendszerben viszont pénzt kapnak iskolaépítésre, orvosi ellátásra, kutak fúrására. És lesz tiszta ivóvizük, járhatnak iskolába, jobban élnek, jobban tudnak majd tájékozódni a világban, és ők is tudnak majd vigyázni a környezetükre.