Vízből nagyon sok van, ez az egyik leggyakoribb anyag a Földön. Gondoljatok csak a hatalmas óceánokra, tengerekre, folyókra. Ennek a hatalmas vízmennyiségnek azonban csak egy elenyésző töredéke fogyasztható. És ezzel is egyre nagyobb gondok vannak. Nem jut belőle elég minden embernek a Földön.

A fejlett országokban az emberek feleslegesen sok vizet fogyasztanak, és a vízigényük egyre csak nő.  Még nagyobb baj, hogy erősen szennyezik is az vizeket. Az egyik legnagyobb fogyasztó és egyben legnagyobb szennyező a mezőgazdaság. A műtrágya és a permetszer leszivárog a talajba és szennyezi az felszín alatti édesvizeket.

 

  

 

Hogy többet termelhessenek, egyre nagyobb termőterületeket öntöznek és egyre több műtrágyát és növényvédő szert használnak a mezőgazdaságban. Nagy vízszennyező az ipar és a háztartások is.  Szennyvizüket gyakran tisztítatlanul engedik bele a folyókba és a tavakba, azaz az édesvizeinkbe. A gyárak és a háztartások szennyvizét mielőtt a folyókba engednék, meg kell tisztítani a szennyvíztisztító állomásokon.

 

  

 

Naponta átlagosan 130 liter vizet fogyasztunk, de ennek nagy részét feleslegesen. Nem értékeljük, milyen nagy kincs a tiszta ivóvíz, amire szervezetünk működéséhez naponta szükségünk van. Folyatjuk a csapból gyakran csupán gondatlanságból is, és nem gondolunk arra, hogy az ivóvízkészletek is egyszer kimerülhetnek a Földön.

 

  

 

Afrika sok országában a gyerekek napjuk nagy részét vízhordással töltik. Nincs elég kút, vízforrás, messziről kell szállítaniuk az ivóvizet. Arról nem is beszélve, hogy ez a víz sem friss és nem tiszta, rengeteg gyerek megfertőződik és megbetegszik tőle. Az afrikai gyerekek tudják, milyen hatalmas kincs a tiszta ivóvíz.

 

Mit tehetünk mi?

Sokat! Először is ne pocsékold az ivóvizet. A csapot mindig jól zárd el, ne hagyd csöpögni!

Takarékoskodj a vízzel még fogmosás közben is. Míg a fogadat tisztítod, zárd el a csapot!

Zuhanyozás, fürdés közben se használj el több vizet a szükségesnél!

Lehetőleg minél kevesebb és környezetbarát tisztító- és mosószereket használjatok otthon.

 

Tudtad?

A Föld felületének mintegy kétharmadát víz borítja, de ebből csak 2,5% az édesvíz. A többi a tengerek és óceánok sós vize. Emberi fogyasztásra egyedül az édesvíz alkalmas.

 

Feladat

Nézz körül otthon! A ti háztartásotokból hova folyik a szennyvíz? Csatornázott a falutok? Van szennyvíztisztító állomás a településeteken?