Kirándultatok nyáron a hegyekben? A tengernél nyaraltatok? Megfigyeltétek, mennyire más ott a levegő! A friss erdőillat! A sós tengeri szél! Sokkal-sokkal kellemesebb volt azt belélegezni, mint a poros, füstös, benzingőztől bűzlő városi levegőt szívni, amikor reggelente a sok autó közt siettek az iskolába. Az egészségünk megőrzéséhez pedig nemcsak a megfelelő táplálkozás és a mozgás, hanem a tiszta levegő is nagyon fontos. A tiszta levegő azonban egyre ritkább, és így egyre nagyobb kincs az emberek számára.

Ahogy a folyók, tengerek és óceánok vize, a levegő is egyre szennyezettebb a Földön. Ez pedig nagyon sok káros hatással jár az emberre, az állatokra és az egész természetre.

 

A legnagyobb levegőszennyezők

Az autók – a kipufogócsövükön távozó benzingőz káros anyagokat tartalmaz.

A gyárak – kéményeikből rengeteg káros anyagot bocsátanak ki a levegőbe.

A hőerőművek – a villanyáram előállítása során különösen a széntüzelésűek szennyezik erősen a levegőt.

A hulladékégetők – a legnagyobb károsanyag kibocsátók.

A mezőgazdaságban használt trágyák és permetszerek.

A háztartásokban a tüzeléssel, fűtéssel keletkező füstgáz.

 

  

 

A közlekedés

Az autók kipufogógázaiból a napfény hatására a levegőben szmog keletkezik.  Ha ezt a sűrű, fojtogató füstködöt nem fújja el egy friss légáramlat, megül az utcákon, néha akár annyira, hogy nappali sötétségbe borul az egész a város. Az egészségügyi világszervezet, a WHO szerint évente majd egy millióval kevesebb ember halna meg , ha az autók nem bocsátanának ki annyi káros anyagot a levegőbe, vagyis ha kevesebb autó közlekedne a világon.

 

A savas eső

A levegőbe került káros anyagok nemcsak helyben okoznak károkat. Nagy távolságokra is eljutnak a széllel vagy az esővel. A szennyezett, ún. savas eső pusztítja az erdők fáit, de a városok épületeit, a műemlékeket is rombolja.

 

Védekezés

A nagyvárosokban a levegő minőségét ma már folyamatosan, óránként mérik, automata mérőhálózattal vizsgálják. Amikor veszélyes mértékben megnövekszik benne a szennyező anyagok mennyisége, szmogriadót rendelnek el.  Ilyenkor lehetőleg nem kell kimenni az utcára, személygépkocsi helyett tömegközlekedési eszközzel kell utazni. A hatóság néha a legszennyezőbb gyárak üzemelését is korlátozza.

 

  

 

Mit tehetünk mi?

Sokat! Például azzal, hogy gyalog, kerékpárral, rollerrel, görkorival  jártok iskolába. Ha messzebb van a suli, akkor meg autóbusszal, villamossal. Nagyobb távolságra utazzatok vonattal! Ne használjatok spray-t. A kertben, udvarban összegyűlt szemetet, gumit, műanyagot ne égessétek el, hanem vigyétek a megfelelő hulladékgyűjtőbe. Hogy ez mind kicsiség a hatalmas gyárak, hőerőművek szennyezéséhez képest?  Az igaz! De amint a szólás tartja, sok kicsi sokra megy!

 

Feladat

Tartsatok az iskolában autómentes napot, amikor mindenki gyalog, kerékpárral, rollerrel, görkorival, gördeszkával megy az iskolába. Küldjetek róla fotót! Feltesszük a honlapunkra! A legjobb képekért ajándékkönyvet is küldünk!