Szürkék a reggelek? Szürke a délután, amikor a suliból hazamész? Szürke az egész nap még a hétvégén is? Jöhetne már a tavasz? Ha már nagyon hiányoznak a fények és a vidám tavaszi színek, legyél te magad színes! Öltözz tarka színekbe, és máris jobb kedvre derülsz! De vajon melyik szín áll jól neked?

 

Találd meg a színed!

A rózsaszín lányos szín, a kék meg fiús, ezt mindenki tudja. Még a kisbabákat is eszerint öltöztetik az anyukák. Persze a lányok is hordanak kéket, és a rózsaszín férfiing kimondottan elegáns. A sárga, a zöld, a lila és a barna besorolhatatlan, amint piros dzsekit is sokan viselnek nemtől függetlenül. Hogy neked melyik a színed? Nem az számít, hogy általában mit gondolunk a színekről, hanem hogy neked mi tetszik, és mi áll jól. Minél inkább illik hozzád egy szín, annál jobban nézel ki az ilyen színű ruhában.

 

Meleg és hideg

A színtan szerint léteznek meleg és hideg színek. Az alapszínek közül meleg szín a sárga és a piros, hideg pedig a kék. A többi szín ennek a háromnak, valamint a feketének és a fehérnek a különböző árnyalatú keveréke. A bőröd persze nem piros, sárga vagy kék, de ha természetes fénynél megfigyeled, meg tudod állapítani, hogy inkább melegebb, sárgás, barnás tónusú, vagy inkább hidegebb, rózsaszínes, sápadt elefáncsont tónusú. A hajad egészen világos szőke vagy barna, fekete? A szemed kék, zöld, barna? Ha ez megvan, már könnyű a dolgod, hiszen tudod, hogy a hidegebb árnyalatú bőrhöz, hajhoz, szemhez a hidegebb színek, a meleghez a melegebbek állnak jól.

 

Hideg színek

A kék, a rózsaszín, a málnapiros, a galambszürke, a medvebarna, a kékeszöld, a fenyőzöld, a hófehér, a halványsárga, az ibolyaszín a türkiz mind hideg szín – gondolj a téli táj vagy a július közepi nyári rét színeire.

 

  

 

Meleg színek

A narancs, a csokoládébarna, a napsárga, a rózsapiros, a mohazöld, a barackszín, a fűzöld és a püspöklila meleg színek – gondolj az őszi erdő vagy a tavaszi virágoskert színeire. Természetesen nem kell lemondanod a narancsszínről akkor sem, ha porcelánfehér a bőröd, vagy a jégkékről, ha az meleg barna. Arra viszont ügyelj, hogy ezeket a színeket ne viseld az arcod közelében.

 

  

 

Az alkalom is számít

Persze nemcsak az ízlésünk számít, vagy hogy mi áll jól nekünk. Fontos szempont a ruhánk színeinek megválasztásánál az is, hogy éppen hova készülünk, milyen alkalomhoz öltözünk fel. Vegyünk például egy iskolai ünnepséget: leginkább fehér felsőt és sötét, fekete szoknyát, nadrágot viselnek rajta a résztvevők. Színházba, koncertre, templomba menet sem veszünk fel neonszínű darabokat, mert egyszerűen nem elegánsak. Az orvosok színe a fehér, az ügyvédek öltönye, kosztümje szürke vagy kék. Ezek rég kialakult hagyományok, amiknek persze gyakorlati oka is van.

 

  

 

Jó, ha tudod!

A sárga, a piros, a lila és általában az erős, élénk színek felhívják magukra a figyelmet. Ezekből inkább házibuliba, vidám ünnepségekre válogass. A szürke, a kék, a zöld és a barna az ünnepek, elegáns alkalmak színei. Olyankor is közülük válassz, amikor azt szeretnéd, hogy komolyan vegyenek (pl. egy vizsgán), vagy amikor nem akarsz feltűnő lenni.