Gondoltál már arra, vajon miért van az, hogy az egyik ruhádat szereted, a másikat meg sosincs kedved felvenni? Valahogy nem jó érzés viselni. Miért? Hogy melyik ruhádat szereted, melyiket nem, nemcsak attól függ, mennyire tetszik a színe, trendi-e, jól áll-e rajtad, hanem attól is, hogy milyen anyagból készült, és jól sikerült-e a szabása.

Egy igazán jól sikerült ruhadarab kényelmes, nem lóg, nem nyom, nem szúr sehol, és könnyű mozogni benne. Ha a bőrödnek jólesik az érintése, nem melegszik rád, nem fülled be, akkor az anyaga is jó, és jó érzés lesz viselni. De mi a jó anyag?

 

Természetes anyagok

A természetes anyagokat jólesik viselni, mert jól szellőznek, és kellemes a tapintásuk. A selyem, a pamut, a len, a vászon és a gyapjú hagyományos technológiával előállított természetes anyagok, a belőlük készült ruhák kényelmesek. Előállításuk sem jár környezetszennyezéssel. A pamutot a gyapotcserje termésének fimon szálaiból, a vásznat a kender- vagy a lenszár rostjaiból állítják elő. Nyárra mindkettő könnyű, kellemes viselet. Az igazi hernyóselymet a selyemlepke hernyójának gubójából, a gubószálból szövik. Királyi kelme, nyáron hűt, télen fűt. A modál, a viszkóz és a tencel is természetes eredetű, de modern technológiákkal előállított anyagok. Könnyebbek, légáteresztőbbek, puhábbak, nem zsugorodnak és nyúlnak, mint a természetes társaik, könnyebben is kezelhetők, ezért jó választás egy belőlük készült ruhadarab.

 

  

 

Nem természetes eredetű anyagok

Az acetát egy kőolajszármazék, viselése nem ajánlott, mivel egyáltalán nem légáteresztő, és ezért izzaszt, ráadásul roppant környezetszennyező. A poliészter, az akril, a rayon és a poliamid szintén kémiai úton előállított anyagok, tartósabbak ugyan, mint a természetes anyagok, de a bőrünk számára egyik sem túl jó, és nem is környezetbarát anyagok.

 

 

Kevert anyagok

Vannak természetes és nem természetes szálakból kevert textíliák, ezek tartósabbak, strapabíróbbak lehetnek, mint a természetes kelmék, ám a környezetet jobban megterheli az előállításuk.

 

     

 

Ökológiai bőr

Táskák és cipők alapanyaga, nagyon elterjedt, azonban ez műanyag. Régebben műbőrnek vagy PVC-nek mondták. Nem környezetbarát anyag, nem rugalmas, könnyen törik és hasad, viszont olcsóbb, mint a bőr. Sok esetben nehéz is megkülönböztetni a valódi bőrtől.