kab44

 

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A választ nem tudjuk, a falusi udvarban kotkodácsoló, magot csipegető, rovarokat keresgélő szárnyast viszont jól ismerjük. Sőt szeretjük a tojásával együtt! Ha nem lennének tyúkok, nem ehetnénk rántott csirkét, tükörtojást és még piskótatekercset sem. Tyúkok nélkül ugyan el lehet képzelni a világot, de nem érdemes. Vannak a világban azonban olyan tyúkok is, amik hírből sem ismerik a falusi udvarokat, szabadon élnek, mint a madár.

 

Talegallatyúk

Ezek az Ausztráliában honos tyúkfélék pont ellenkezőleg gondolkodnak, mint a mi tyúkjaink. Lehet, azért, mert a világnak pont a túlsó felén laknak? A nedves és esőerdők lakói. Az a szokás járja náluk, hogy nem a tyúk, hanem a kakas épít fészket, pontosabban dombot, és nem is akármekkorát. Egy méter magasat akár mindenféle növényi anyagból és homokból, ami majd jó melegen tartja a tojásokat. A tyúk csak akkor mehet fel a dombra, ha az már kész. Lerakja a tojásait, elássa őket a földbe, és odébbáll. Tovább a kakas gondoskodik róluk. Nyelvével rendszeresen ellenőrzi a halom hőmérsékletét, és ha nem tartja megfelelőnek, igazít rajta, lazítja vagy vastagítja. A több mint 20 dekás, nagy tojásokból a csibék tollasan kelnek ki, kiássák magukat a költődombból, és két nappal később már repülnek! A szüleikkel nem is találkoznak.

 

kab45   kab48   kab47

 

Homoki ásótyúk

Szintén Ausztrália lakója, de ő a száraz erdőket, száraz szavannákat, bokrosokat kedveli. A magok, virágok, gyümölcsök mellett rovarokat, sőt kisebb gyíkot is szívesen eszik. Különleges képessége, hogy megbízható időjós. Mégpedig a kakas. Ahogy talegalla rokonai, gondos apaként ő is a keltetési időszakban mindvégig felügyeli a rokonokéhoz hasonló költőhalom hőmérsékletét, hogy az a benne lévő tojásoknak éppen megfelelő legyen. A szükséges igazításokat pedig még az előtt elvégzi, hogy az időjárás megváltozna. Előre tudja tehát, milyen idő lesz!

 

kab42   kab43

 

Kalapácsfejű tyúk

Sokkal könnyebb helyzetben vannak, mint ausztráliai ásótyúk rokonaik. Náluk a kakasnak nem kell költőhalmot építenie és azt hónapokon át felügyelnie. Mindössze annyi a dolga, hogy keres egy jó meleg helyet, ami hazájukban, az Indonéziához tartozó Celebesz szigeten nem túl nagy feladat, hiszen a napsütötte tengerparton a vulkáni tevékenység miatt még a talaj is meleg. Az egymáshoz életük végéig hűséges párok a költéshez esőerdei otthonukból levonulnak a tengerpartra, a kakas megkeresi az alkalmas helyet, odavezeti a tyúkot, s míg az lerakja a tojásait, őrködik. Ezután visszamennek az erdőbe, a tojások kiköltését pedig a napra és a vulkánokra bízzák.

 

kab46   kab38   kab39

 

Bankivatyúk

A mi házi tyúkjainkra talán leginkább a bankivatyúk hasonlít, nem véletlenül. A tudósok szerint ugyanis a házi tyúk őse lehet. Az életmódja is hasonló. Naphosszat kapirgál, különféle növények, magvak és rovarok után kutat az esőerdők tisztásain Délkelet-Ázsiában. A költéshez pedig – ahogy az udvarainkban kárálók – fészket rak, amit fűfélékkel, páfrányokkal bélel ki jó puhára és melegre.

 

kab40   kab41

 

Ceyloni tyúk

Az összes tyúkféle közül talán a ceyloni tyúk vitte a legtöbbre, hiszen ez a csodaszép madár Sri Lanka – régi nevén Ceylon – nemzeti madara! Háromszoros hurrá a ceyloni tyúknak!