kab46

 

Ki ne ismerné a kacsát, a baromfiudvarnak ezt a kedvesen totyogó szárnyasát! A házi kacsa vadon élő rokona a vadkacsa, ezt is mindenki tudja. De azt vajon tudtad-e, hogy a vadkacsa neve valójában tőkés réce, és számtalan, érdekesebbnél érdekesebb rokona él szerte a világban?

 

Tőkés réce

A házi kacsa őse. Szinte az egész világon elterjedt. Európa, Ázsia, Észak-Amerika nagy részén honos, sokfelé az ember telepítette be, így a tőlünk távoli Ausztráliába és Új-Zélandra, onnan meg ő maga kóborolt tovább a Csendes-óceán szigeteire. Egyszerűbben csak vadkacsának szoktuk nevezni. Nálunk a leggyakoribb récefaj. A hím tollruhája nagyon díszes. Feje fényesen csillogó zöld, nyakán még fehér gallért is visel, igaz, csak a nászidőszakban, szeptembertől májusig. Nyár elején leveti az ünneplőjét, és a tojóéhoz hasonló, egyszerűbb, barna ruhát ölt.

 

kab38   kab39

 

Bütykös fényréce

A bütykös fényréce ugyan nincs fényből, ahogy a nevéből gondolnánk, bütyke viszont tényleg van. Mégpedig a hímnek. A gácsér a csőrén hordoz egy hatalmas és nagyon szemrevaló dudort. Talán azért növeszti, hogy a tojók figyelmét felkeltse vele? Ki tudja? Tény, hogy egy hímnek olykor négy felesége is lehet, vagyis erős többnejűségben él Afrika, Dél-Ázsia és Dél-Amerika mocsaras vidékein, folyótorkolatokban.

 

kab40   kab41

 

Lebernyeges réce

A lebernyeges réce neve nem félrevezető, mert valóban van lebernyege. Ráadásul nem is csak a hím büszkélkedhet ezzel a különleges, csőr alatti bőrdarabbal, hanem a tojó is, bár a híméhez képest az övé kissé elsatnyult, csökevényes. Mire jó ez a lebeny, nem titok: a hímé az udvarlás idejében megduzzad, így a teste jóval nagyobbnak tűnik, s ez bizonyára nagyon tetszik a tojónak, a konkurens hímeket pedig elriasztja. Tiszta nyereség, nem igaz? Még egy különlegességről híresek ezek az Ausztráliában és Tasmaniában honos madarak, mégpedig az elképesztő hangutánzó képességükről. A lónyerítéstől kezdve a köhögésen át mindenféle hangot képesek utánozni, zavarba hozva vele az őket megfigyelő kutatókat.

 

kab42   kab43

 

Vöcsökréce

Az Afrikában és a Madagaszkáron élő vöcsökréce két külön faj. A madagaszkári csak Madagaszkár szigetén fordul elő, és ma már veszélyeztetettnek számít, olyan kevés van belőle. Jellemző képessége, hogy akár fél percet is kibír a víz alatt. Tápláléka jelentős részét, a tavirózsamagokat és bogárlárvákat ugyanis a víz alá bukva szedegeti össze, majd a felszínen fogyasztja el. Akár 65 méter mélyre is le tud merülni. Elképesztő teljesítmény egy ebédért!

 

kab45   kab44

 

Rókafejű réce 

Ez a kedves réce a hím rőtszín fejéről kapta a nevét. Észak-Amerikában él. A költési időszakot a pár tavak, folyók mellett tölti, később vándorol a tenger mellé. A tojások egy részét a tojó nem a saját, hanem más tojók fészkébe rakja, hogy ha a saját fészke valami oknál fogva elpusztul, a tojásokat egy ragadozó felfalja, a szomszédos fészekben még mindig legyen esélye az utódoknak felnőniük. A récecsaládok így egymás kisrécéit is nevelgetik a sajátjuk testvéreiként. Amint a kisrécék megtanulnak úszni és repülni, a récecsalád a tenger mellé vándorol, hogy az édesvízi után a tengeri menüt is megkóstolja.