Ilyen színes és ennyire sokféle mintázatú rovar egyetlen másik sincs a Földön. Hihetetlenül gyönyörű lények a lepkék! A Föld nagy részén elterjedtek, vagy 150 ezer fajukat írták le eddig a tudósok. Nálunk, Európában azonban a számuk vészesen csökken.

 

Miért fontosak?

Földrészünkön néhány olyan európai lepkefajt, amelyik csak itt él, egyenest a kihalás veszélye fenyeget. Több faj egy-egy vidékről tűnik el véglegesen. E törékeny szárnyú lények számára sokfelé, például Dél-Európában nagy fenyegetést jelent a felmelegedés, az egyre forróbb nyarak és a velük egyre sűrűbben előforduló s egyre pusztítóbb erdőtüzek. A másik nagy felelős számuk apadásáért a mezőgazdaság, benne a rengeteg vegyszerezés és a hatalmas szántók kialakításával párhuzamosan a mezők, rétek, ligetek, vagyis az életterük eltűnése.

 

  

 

De miért baj az, ha kevesebb lesz a lepke? Bizony baj, méghozzá nagy. Mert jól tudjuk, hogy a virágok beporzását – vagyis hogy termés legyen belőlük – más rovarokkal, méhekkel együtt a lepkék végzik. Fogyásukkal ráadásul a sokféleség is szegényedik a Földünkön, és kevesebb lesz szépségből, ami meg igazán nagy baj. Európában a legtöbb lepkefaj ma már védett.

 

A csodás átváltozás

Az is nagy csoda, a természet csodája, ahogy ezek a különös lények átváltozni képesek, ahogy a rusnya hernyóból egyszer csak színpompás lepke lesz. A hernyó apró petéből fejlődik ki. Addig eszi a növények friss hajtásait, zöld leveleit, míg jó nagy nem lesz, akkor bebábozódik. A bábból pedig egyszer csak kirepül a lepke. Némelyik lepke pete-, más bábállapotban vészeli át a telet. Valamelyik már kora tavasszal, más csak húsvét táján kezd repülni.

 

     

 

A nektárszívogatók

A lepkék nem sokat élnek, alig néhány hetet, pár hónapot. A rövid idő alatt egyesek egyáltalán nem is táplálkoznak. Mások virágok, fák nedvét, harmatcseppet szívogatnak. Pödörnyelvük másra nem alkalmas. Szeretnek a virágokon megpihenni, hosszan elidőznek, napoznak a szirmokon.

 

Mire való a tarkaság?

A szín, a mintázat mind segíti a lepkéket abban, hogy felismerjék egymást. Nagy szerepe van az udvarlásban, de a védekezésben is. Színeikkel a lepkék beleolvadnak a környezetükbe, vagy álcázzák magukat. Például levélnek látszanak, mintázatuk a fullánkos darázséra hasonlít. Így próbálják elijeszteni az éhes madarakat. A nappali pávaszem tarka pávaszemfoltjai sem csak díszek. Amikor a lepke hirtelen széttárja a szárnyait, a meglepő látványtól a kisebb madarak megijednek, és míg észbe kapnak, a lepke elrepül.

 

     

 

A fecskefarkú pillangónak a hernyóját is a színe és a mintázata védi, nagyon jól elrejti őt a növényen, ahol él. A zöldségeskertben kapron, köményen, sárgarépa levelén is találkozhatsz vele. Ne pusztítsd el, hiszen nem sok kárt okoz, a belőle születő pille annál nagyobb hasznára lesz a virágoknak, és téged is gyönyörködtet majd a szépsége.

 

Tudtad?

A lepkeszárnyakat színes pikkelyek borítják. Ezekben van a festékanyag, ami meghatározza a lepke színét.