Szörnyék decembere

 

Egy hideg, zúzmarás, fagyos decemberi szombat délelőttön a Szörny család a nappaliban éppen azon ügyködött, hogy helyet szorítsanak a fotelok, heverők, könyvespolcok, párnák és plédek tengerében a karácsonyfának.

- De mami, miért állítsuk a kandalló mellé? Szerintem itt a könyvespolcnál jobb helye lenne, és még az ajtót is ki tudjuk tőle nyitni! – vélekedett Szabi.

- Szerintem a fotel mellé kéne állítani, és akkor az aszal is elfér, a székek is, és kényelmesen tudunk vacsorázni! – javasolta Szörny papa.

- Igen, de a konyhához vezető út el van vágva! Hogyan hordjuk be az ételeket akkor? – kérdezte Szörny mama.

- Igaz… akkor tegyük ide középre!

- De akkor nem látjuk a díványról a tévét! Lesz egy csomó jó film, amit együtt nézünk majd vacsora után! – siránkozott Szörny Sziszi.

- A kandalló mellett túl meleg van, hamar lepotyognának a tűlevelek… - gondolkodott Szörny Szabi.

- És ha az ablak elé állítanánk? Akkor elfér minden és mindenki, és a gyertyák fényét pedig szépen visszaveri majd az üveg! Szörnyen szép lesz! – ábrándozott Szörny mama.

- Na igen, de akkor nem látunk ki a kertbe! – tiltakozott Sziszi.

- És, mi van a kertben télen, amit olyan nagyon nézni kéne? – okvetetlenkedett Szabi.

- Nagyon is sok minden! – vágott vissza Sziszi. – A hó, ami majd leesik, és gyönyörű lesz, a fenyőfa, amire ráesik majd a hó, és az is rettenetesen gyönyörű lesz, és feldíszítjük, és így kinn is lesz karácsonyfánk, és persze a madáretető! A cinkék, rigók, rozsdafarkúk, poszáták, pintyek meg a többiek! Jut eszembe, hol a madáretető, papa, ugye kitetted már?

- Igen, igen, már kinn van, Sziszi, nyugodj meg, délkeleti tájolású bejárattal, és magasan, ahogy kívántad, hogy a macskák el ne érjék. Látod, ott van!

- És eleséget is tettél bele?

- Azt bizony rád, vár, lányom, kinn a fészerben mindent megtalálsz, de innentől a te dolgod gondoskodni a tollas vendégeinkről!

- Tudom, papa, már megyek is! A fa pedig legyen az ablak előtt, nem bánom! Egy picit azért csak kilátunk majd! – kiáltott vissza Sziszi, miközben kilépett a nappaliból.

- Jut eszembe, vendégek, Szabikám, ugye már kitaláltál valami ünnepi csemegét a számunkra? Azt ígérted, segítesz nekem a konyhában a nagy sütés-főzésben! – emlékeztette fiát Szörny mama.

- Hát persze, mami, egy percet se aggódjál. Rém finomat készítek, ami rém egyszerű is! – ha akarod, csak menjünk ki a konyhába és nézzük meg, van-e celofán és szalag a fiókok mélyén!

- Az meg minek, kisfiam, ha jól tudom, a celofán nem valami finom! – kételkedett Szörny mama, miközben a konyha felé indult.

- Az nem is, majd ami benne lesz! – nyugtatta Szabi, és ő is kiment Szörny mama után.

- No, minden megoldva, mindenki a helyén – dörmögött Szörny papa elégedetten kedvenc foteljébe telepedve – csönd van, és én végre az újságomhoz láthatok. Ez ám a szörnyen szép családi idill!

 

Mit csinál Sziszi a kertben decemberben?

 

Madáretető Madáretető Madáretető

 

1. Először is, etetni kell a madarakat – magvakat kell tenni a madáretetőbe. De milyen szép fényképeket lehet készíteni a madárkákról, amikor épp csipegetnek!

2. A pincében áttelelő kinti cserepes növényeket időnként öntözni kell, és az itt tárolt zöldséget és gyümölcsöket pedig átválogatni. Ha épp nem fagy, lehet szellőztetni!

3. Fagymentes napokon az örökzöldeket szükség esetén öntözni kell, a fagy ellen letakart bokrok takaróját ellenőrizni, és ami a legfontosabb: végiggondolni, mit tesz majd tavasszal, hogy a kert még szebb legyen!

 

Szörny Szabi szörnyen finom csokoládés aszalt gyümölcsei

 

Aszalt szilva Aszalt barack Aszalt körte

 

Szörny Szabi idén egy igazán finom és egészséges csemegét készít, amit egy asztal közepén elhelyezett szép tányérról is fölcsipegethetünk, de ha akarod, celofánba csomagolhatod, mint a szaloncukrot, és felakaszthatod ehető díszként a karácsonyfára is, hogy apránként onnan egyétek le!

1. Aszalt szilvát, barackot és körtét vett Szabi – de ha van otthon gyümölcsaszaló, magad is elkészítheted őket. Ezen kívül pedig fehér-, tej- és étcsokoládét.

2. A csokoládét darabokra törte, egy-egy tálba tette mindhárom fajtát, a tálakat pedig egymás után egy kevés vizet tartalmazó edényen, gőz fölött, kevergetve óvatosan  felolvasztotta.

3. Az aszalt szilvát a felolvadt fehércsokoládéba, a körtét a tejcsokoládéba, a barackot pedig az étcsokoládéba mártotta, majd tányérra tette őket, és a tányért a hűtőbe, hogy a csokoládé megszilárduljon.

4. A már kész csemegét egy szép tányéron rendezte el, amiről Szörny mama rövid időn belül az összes fehér csokoládés aszalt szilvát leette, annyira finom lett!

 

Csokoládé Aszalt gyümölcsök csokoládéval Aszalt gyümölcsök csokoládéval

 

Igazán egyszerű és nagyszerű csemege, jó étvágyat!

 

Balla Margit