November

 

Az egyik nyirkos, ködös novemberi reggelen Szörny Sziszi szomorúan sóhajtozva ült a konyhaablakban és a kertet bámulta.

– Jaj, mama, annyira szörnyen szomorú a kert novemberben! Minden szürke, minden halott. Csak egy varjú károg az ágon. A nyár sokkal szebb! Nyáron mindennek van színe, íze, illata, hangja!

– Lehet, most úgy tűnik neked, kislányom, hogy minden halott. De ez nem így van – magyarázta vigasztalóan Szörny mama, miközben a finom kakaót főzte reggelire.

(Tudod, mi Szörny mama kakaójának a titka? Mert van ám neki! Az, hogy igazi kakaóporral készül, és amikor forrni kezd a tej, Szörny mama még egy percen át kevergeti benne a kakaót! Ettől lesz olyan szörnyen finom!) Aztán így folytatta: – A kert télen sem halott, csak csöndesebben él, mint nyáron. Ilyenkor pihen. Alszik. Tudod, ahhoz, hogy tavasszal újra elinduljon benne a pezsgő élet, rügyezzenek a fák, virágozzanak, aztán ősszel termést hozzanak, néha pihenniük is kell. Pontosan úgy, ahogy neked. Te is alszol minden éjjel.

– Na jó, jó, de én egy éjszaka alatt kialszom magam, nappal pedig szeretnék kimenni, legalább a kertbe! De most hová menjek ilyen időben?! Ősszel már a kertben sincs mit csinálni.

 

Tök Novemberi munkák Halloween tök

 

Hatalmas tévedés, ifjú hölgy – lépett be a konyhába Szörny papa, hogy a reggeli várható időpontja felől érdeklődjön –, bizony, ott mindig akad munka!

És szépen sorra vették Szörny mamával, milyen tennivalók is várnak például éppen ezen a szombaton a családra a kertben. Aztán megkérték Sziszit, vegye mindezt írásba. Készítsen a délutáni kerti munkákról egy listát, mert azt ő igazán kiválóan tud, majd lásson hozzá a készülődéshez.

 

Szabi szörnyen finom sült sütőtökje, kétféleképpen

 

A kerti munkák végeztével Szörny Szabi ezen a hűvös novemberi szombaton egy igazán szívet melegítő uzsonnát tálalt a Szörny család elé: sütőtököt, mégpedig kétféleképpen fűszerezve. A tököt még reggel megvásárolták Szörny papával a piacon, ahova rendszeresen kijárnak. Délután már csak sütni kellett, és enni. Szörnyen finom volt! Te is kipróbálhatod!

Hozzávalók:

egy sütőtök

5-7 vékony szelet szalonna

2-3 zsálya- és rozmaringlevél

1 kávéskanál koriandermag

1 kávéskanál ánizsmag

egy gerezd fokhagyma

szegfűszeg

kristálycukor

bors és só


Sütőtök Sütőtök

Sütőtök Sütőtök

 

Munkamenet:

1. Vágd ketté a tököt. Kanállal kapargasd ki a magját és darabold fel.

2. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezd rá a sütőtökdarabokat. A felére szórj 3-3 darab szegfűszeget és hintsd meg kristálycukorral.

3. Egy mozsárba aprítsd bele a zsálya- és rozmaringlevelet. Tedd bele a gerezd fokhagymát. Szórd rá a koriandermagot, ánizsmagot, borsot, sót. Zúzd össze.

4. A keverékkel hintsd meg a sütőtökök másik felét. Hajts mindegyik tetejére egy-egy szelet szalonnát.

5. 200 fokra előmelegített sütőben süsd 30 percig. Jó étvágyat!

Novemberi munkák a kertben:

Míg Szörny papa bekeverte a meszet, hogy majd fertőtlenítsék vele a fák törzsét, Sziszi elkészítette a délutáni munkák listáját.

  • lemeszelni a gyümölcsfák kérgét,
  • eltakarítani az elszáradt őszirózsákat és krizantémokat,
  • rendet tenni a kamrában,
  • és a legfontosabb: töklámpást faragni!

 

Balla Margit