Március

 

Egy szörnyen szép, napsütéses márciusi szombaton óriási robajra ébredt a Szörny család. A kamra felől jött a zaj. Olyan rettenetes volt, mintha egy rakás üres konzervdobozba tolatott volna bele egy üvegekkel megrakott szupergyors talicska. El tudtok képzelni ennél borzasztóbb ébresztőt?

Szörny mama kiugrott az ágyból, és szinte félálomban rohant, hogy megnézze, mi az. Szorosan a nyomában ott futott Szörny papa, bár még ő is félig aludt. Szörny Szabi már ébren volt, és nagyon is sejtette, mi történt. Ez csak Sziszi lehet! Ugyan ki más lenne képes korán reggel kióvakodni a kamrába és előszedni a kerti szerszámokat, hogy az első tavaszi napsugár már a kertben érje gallymetszés közben?! Hát persze hogy csak Szörny Sziszi képes ilyesmire, a megszállott kertész! A kamrában Szabi gyanúja beigazolódott.

– Te jószagú málnabokor, Sziszi, kislányom, mi a fészkes fenét művelsz itt hajnalok hajnalán? – érdeklődött finoman Szörny mama kislánya tevékenysége felől, amint meglátta őt a kamra közepén egy poros romhalmazból előmászni.

 

Március Március

 

– Hááát… – magyarázta Sziszi, lesöpörve magáról a polcokról ráhullott különféle tárgyak és eszközök kisebb-nagyobb darabjait – csak a metszőollót kerestem, és úgy emlékeztem, hogy tavaly ősszel ide tettük fel a polcra, de nem találtam a létrát, és megpróbáltam fölmászni…

– Na igen – morgott Szörny papa –, a többit magunktól is kitaláljuk. No és megvan az olló?

– Igen! – jelentette Sziszi diadalmasan, kikerülve végre a romhalmaz alól – Megvan! És használni is fogom! Végül is ez az első tavaszi nap! Itt az ideje a kertészkedésnek! Ki tart velem?

– Tudtam, hogy ez lesz! – legyintett Szörny Szabi. – Én mindenesetre előbb megreggelizem!

– Az első jó ötlet ezen a tavaszon! – nyugtázta Szörny papa az események alakulását, és Szabival elvonultak a konyhába.

– Hát úgy néz ki, szörnyen mozgalmas napunk lesz! – állapította meg Szörny mama, és elkezdte feltakarítani a katasztrófa nyomait.

Sziszi először kicsit elbizonytalanodott, de aztán megadóan hozzáfogott ő is a takarításhoz. Hiszen ha a kamrában időben végeznek, még kertészkedni is marad idő ezen a szép tavaszi szombaton.

 

Szörny Szabi szörnyen finom salátája

 

Szörny Szabi ezen a tavaszi napon valami szörnyen egészségeset, mégis egyszerűt szeretett volna készíteni a családnak. Nézzük, hogyan!

Munkamenet:

1. Mivel Sziszi fejes salátája a kertben még nem nőtt meg, ezért kínai kelt vágott darabokra, meg uborkát, koktélparadicsomot és snidlinget.

2. Az öntethez 4 rész olívaolajat kevert össze egy rész balzsamecettel, egy kanál mézzel, majd sóval és borssal fűszerezte.

3. Az egészet egy nagy tálban összekeverte, és kész is volt a finom saláta!

 

Szörny Szabi

 

Saláta Saláta Saláta

 

Saláta Saláta

 

Ha te is meg akarod próbálni, természetesen bármilyen fajta salátát használhatsz, fejes salátát, jégsalátát, madársalátát, fodros salátát, rukkolát. Vegyítheted szinte bármivel, lila hagymával, újhagymával, vékonyra szelt sárgarépával, avokádóval, almával, körtével, magvakkal, sült csirkemellel, sonkacsíkokkal, sajtkockákkal, mindennel, ami finom és szerinted ízben illik a salátádhoz. Jó kísérletezést és jó étvágyat!

 

Márciusi munkák a kertben

 

Miután Szörny mama és Sziszi rendet tettek a szerszámoskamrában, a család kivonult a kertbe. Egész nap szörnyen sokat dolgoztak. Elvégezték a kora tavasz összes kerti teendőit.

Mégpedig:

Összegereblyézték az ősszel lehullott lombot és félretették a kert sarkába komposztnak.

A fák és bokrok elfagyott ágait levágták. A rendes tavaszi metszésüket is elvégezték Szörny papa szakszerű útmutatásai alapján.

Szörny papa Szabival új ágyásokat ásott a kerti veteményeknek és a virágoknak.

Szörny mama Sziszivel salátát, babot, borsót, retket, hagymát és snidlinget vetett az ágyásokba.

A virágágyásokba árvácskát, kankalint, nefelejcset ültettek.

A munka végeztével jóízűen elfogyasztották Szabi salátáját.

 

Balla Margit