Nemrég ért véget a Formula-1-es világbajnokság, de a legfontosabb kérdések a vb befejezése előtt eldőltek, hiszen a sorozat utolsó két nagydíját már úgy rendezték, hogy a világbajnok pilóta személye ismert volt. Ő pedig nem más, mint az immár ötszörös bajnok Lewis Hamilton. A brit versenyző ezzel beérte az eddigi egyetlen ötszörös győztest, Juan Manuel Fangiót, akiről sorozatunk előző számában is megemlékeztünk.

Hamiltonnak arra is van esélye, hogy utolérje minden idők talán legnagyobb Forma-1-es versenyzőjét, a hétszeres bajnok Michael Schumachert. Régi és új riválisai, Sebastian Vettel és Max Verstappen persze majd biztosan próbálják megakadályozni ebben, de ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük inkább, hogyan is alakult Hamilton eddigi karrierje.

 

  

 

Lewis Carl Davidson Hamilton – egy Stevenage nevű városban született, Londontól nem messze. Hatéves volt, amikor az apukája vásárolt neki egy távirányítós autót. Ezzel aztán olyan ügyesen bánt, hogy nem sokkal később második helyezett lett egy modellautó-versenyen. A következő lépés egy igazi négykerekű volt: a gokart. Tízévesen angol bajnokságot nyert, a későbbiekben pedig még négy gokartbajnoki címet zsebelt be. 18 évesen már a Brit Formula Renault sorozat bajnoka, később versenyzett a Formula-3, majd a GP2 bajnokságokban (ezek a sorozatok adják a legtöbb Forma-1-es versenyzőt). Aztán eljött a nagy pillanat, amikor a McLaren Formula-1-es csapatához szerződhetett.

 

  

 

Élete első Forma-1-es versenyén rögtön a harmadik lett, a végén pedig mindössze egy ponttal maradt le a világbajnoki címről, és Kimi Raikönnen mögött a második helyen végzett. Aztán hihetetlenül izgalmas körülmények között megszerezte első vb-címét (ezt itt meg is nézheted!) a McLaren-Mercedes volánja mögött. Ezzel ő lett a Forma-1 első színes bőrű világbajnoka, egyben pedig a valaha volt legfiatalabb győztese is. Aztán kicsit lemaradozott nagy riválisai mögött, de az utóbbi két évben ismét verhetetlennek bizonyult. Így most már kitörölhetetlenül az autóversenyzés királykategóriájának legnagyobbjai közé emelkedett.

 

     

 

Sebastian Vettel – a jelenlegi Forma-1-es mezőnyben talán neki van legnagyobb esélye arra, hogy legyőzze Hamiltont. A német pilóta eddig négy vb-címet szerzett, jelenleg a Ferrari csapat versenyzője.

 

  

 

Max Verstappen – a világ legfiatalabb pilótájaként, mindössze 17 évesen debütált a Forma-1-ben. Őt tartják a jövő legnagyobb ígéretének. A holland Red Bull pilóta még csak 21 éves, de már 5 futamgyőzelmet szerzett. Érdekesség, hogy Max édesapja, Jos Verstappen is Forma-1-es pilóta volt.