S. O. S. - végveszélyben a vidra. Ez a kedves kis állat Európa nyugati országaiból szinte már teljesen eltűnt. Pusztulásának fő oka a folyók szennyezése és a területrendezések, amelyek során eltűnnek a vizes élőhelyek, ahol elég táplálékot és biztos búvóhelyet találna. Gyönyörű bundájáért vadásztak is rá. Így jutott a kihalás szélére. A természetvédők újabban többfelé próbálkoznak a visszatelepítésükkel, mérsékelt sikerrel.

A nagy szükségben igazi otthonra találtak a vidrák Magyarországon a Balatontól délre, a Dráva folyóig húzódó, erdei tavakkal sűrűn behálózótt területen. A természetvédők jórészt az ő védelmük érdekében vásárolták meg itt húsz évvel ezelőtt a tórendszer jelentős részét.  Azóta vidraparadicsom ez a vidék. A tavakban csak olyan gazdálkodást folytathatnak a tulajdonosok, ami nem zavarja az állatok életét, és a táplálékforrásuk sem kerül veszélybe. Peteshalmán vidraparkot is nyitottak. A látogatók itt megismerhetik a vidra élőhelyét. Megfigyelőkunyhókból követhetik a tavak életét anélkül, hogy zavarnák lakóik életét.

A vidra igazi úszóbajnok. Akár nyolc órán át is képes megállás nélkül úszni. Nagyon fürgén és gyorsan mozog a vízben. Testét sűrű, rövid szőrökből álló bunda takarja, ami jó hőszigetelő és vízhatlan. Szüksége is van a jó minőségű védőöltözetre, hiszen rendszeresen több órán át tartózkodik a vízben. Teste ilyenkor sem lesz vizes, mert a szőrszálak tövében levő mirigyek faggyúréteggel kenik be a bundáját, amin a víz nem hatol át.

 

     

 

Ez a kis állat folyvást eszik. A hideg vízben élve másként nem tudna fennmaradni. Az ennivaló megemésztése során a szervezetében energia termelődik, és az melegen tartja őt. Ezért nagyon fontos, hogy az élőhelyén bőségesen legyen táplálék, legyen elég hal. A halban gazdag helyekért a vidrák néha meg is verekednek egymással.

A szabad természetben nálunk, a Kárpát-medencében ritkán látni vidrát, mert éjszakai életet él. Éjjel jár zsákmányszerző útjaira. Főleg hallal táplálkozik, olykor elkap egy-egy pézsmapockot, rákot, de megeszi a kagylót, a rovarokat is. Magányosan él. Vackát a víz szélén álló fák tövében, a nádasban készíti el. A bejárata néha egyenest a vízbe nyílik. Napközben itt pihen, szunyókál.

 

  

 

A vidra kis termetű emlős. Henger alakú teste a vízi életmódhoz alkalmazkodott. Testhossza 80-100 cm. Súlya 7-13 kg. Lábán úszóhártya van. Átlagos életkora 15 év.