S. O. S. - veszélyben a hiúz, a legnagyobb vadon élő macska Európában. Állománya az utóbbi időben rettenetesen megritkult nálunk, a Kárpát-medencében, de Európa más vidékein is. Az Ibériai-félszigeten, Spanyolországban alig egy maroknyi csapata maradt fent egy nemzeti parkban. Sok helyen teljesen kihalt, mert mértéktelenül vadászták csodás bundájáért. De nemcsak ez okozta a vesztét, hanem a kiterjedt, nagy erdőségek megfogyatkozása is. Ez a kényes macskaféle pedig a háborítatlan rengetegben, a sűrű hegyvidéki erdőségben érzi magát jól igazán.

A hiúz számára nagyon fontos az erdő csöndje. Ilyen háborítatlan erdőség azonban egyre kevesebb van. Jó hír viszont, hogy az utóbbi évtizedekben több erdőségben mégis újra megjelentek a hiúzok. Átvándoroltak egy másik területről, vagy a természetvédőknek sikerült őket megtelepíteniük. Szlovákiában is megerősödőben van az állományuk. Az itteni hegyekben akár pár száz hiúz is lehet. Magyarország erdeiben is újra él néhány, talán 10-15 példány. Valószínűleg észak felől, Szlovákia rengetegeiből mentek át. (Nekik sem számít az államhatár!)

 

     

 

Életformájához a hiúznak nagy vadászterületre van szüksége. Ez akár 60 négyzetkilométernyi kiterjedésű terület is lehet. Otthonát ennek közepén rendezi be, általában egy sziklahasadékban, földi üregben. Nem szereti ha zavarják. Magányosan, rejtőzködve él. Rendkívül óvatos. Egyedül jár vadászni az esti szürkületben és hajnalban. A nappalt sziklaüregekben meghúzódva tölti. Ember ritkán találkozik vele. Nagyon jó vadász. Kitűnő szaglása van. A vadat több mint 600 méterről már megérzi az orrával. De a látása és a hallása is rendkívül fejlett. A pamacs nemcsak díszbojt a füle hegyén, hanem mint egy radar, úgy működik. Ennek segítségével méri be az állat a hang forrását.

 

  

 

A hiúzt könnyű felismerni pöttyös bundájáról és a füle hegyén viselt szőrpamacsról. Testhossza 65-130 cm, súlya 11-45 kg, átlagéletkora 10-20 év. Tápláléka: nyulak, őzek, madarak, patások.

 

 

 

Az Európai Zöld Öv

A német természetvédők kezdeményezésére jött létre. Azt a határsávot jelöli, amely Európát évtizedeken át kettéosztotta nyugati és keleti félre. A széles határsávban háborítatlan természeti környezet alakult ki, amely sok veszélyeztetett állat és növény menedékhelyévé vált. Például a hiúz is itt nyugodtan tudott élni és szaporodni. Ezt a természetes állapotban maradt környezetet szeretnék megőrizni a természetvédők. A Zöld Öv mintegy 8500 kilométer hosszú, északról, a norvég Jeges-tengertől húzódik délnek, egészen a Fekete-tengerig. 24 európai országon halad keresztül.