Hantmadár

 

A világutazó hantmadár

A világ egyik legnagyobb utazója a hantmadár. Pedig aprócska, a verébhez hasonló termetű madár. A kutatók adatrögzítőt szereltek fel néhány példányukra, és követték vándorlásaikat.

Az eredmény meglepő volt. A Kanadában fészkelő madarak egészen Afrikáig repültek a telelőhelyükre, az Alaszkában költők Ázsiát átrepülve az Arab-félszigetig vándoroltak. A parányi állat óránként akár 50 kilométert is képes repülni, ráadásul a hatalmas távolságokat – évente mintegy 30 ezer kilométert – nem csapatokban, hanem egyedül teszi meg.

 

Hantmadár   Hantmadár   Hantmadár

 

   Hantmadár vonulási útvonalai

 

A világ legkisebb kaméleonja

Madagaszkár szigetén felfedezték nemrég a világ legkisebb kaméleonját. Az állatka kifejlett korában is mindössze 3 centiméter hosszú. Egy nemzetközi kutatócsoport talált rá. A kutatók éppen a „szigeti törpeség” nevű jelenséget tanulmányozták az Afrika keleti partjai mellett található Madagaszkáron.

 

Kaméleon   Kaméleon

 

Kaméleon   Kaméleon

 

Vagyis olyan fajokat kerestek, amelyek szigeten kisebbre nőnek a földrészeken élő társaiknál. A kis apróság pedig Madagaszkáron belül is csak egy apró szigeten él, és teljesen elszigetelődve fejlődött az évezredek során. Így történhetett meg az a furcsaság, hogy méretei szerint nem nagyobb azoknál a rovaroknál, amelyeket egy szárazföldi kaméleon ebédre szokott jóízűen elfogyasztani.

 

Felújítják a világ legszebb szemétégetőjét

A világ legszebb szemétégetője Bécs mellett található. Eredetileg meglehetősen zord külsejű építmény volt ez is, akárcsak más szemétégetők. De aztán a híres osztrák építész, Friedrich Hundertwasser tervei alapján meseszerűen szép külsővel látták el.

 

Spittelau   Spittelau   Spittelau

 

Spittelau   Spittelau

 

Az építményt most felújítják. Szinte minden berendezést kicserélnek benne, így háromszor annyi áramot és távhőt fog termelni az iskolák, kórházak, háztartások számára, mint eddig, sokkal kevesebb káros anyag kibocsátása mellett. Külső megjelenésén azonban a felújítás során sem változtatnak semmit, az eztán is mesés marad.