Kerecsensólyom

 

Állati valóságshow

Új valóságshow indult Magyarországon. A szereplők azonban nem emberek benne, hanem egy kerecsensólyompár. A kerecsensólyom védett madár. Ennek a párnak a fészke egy hatalmas villanyoszlopon található a pusztában.

Évek óta ez a megszokott költőhelyük, ezért különösebben nem is zavarta meg őket, hogy március eleje óta a fészket kamerák veszik körül. A szakemberek és az interneten érdeklődők a kamerák segítségével követhetik a pár életét. Jelenleg már öt tojás van a fészekben. A valóságshow igazán mozgalmas része azonban április közepe táján kezdődik, amikor a fiókák kikelnek, és a szülők hozzáfognak a felnevelésükhöz.

A webkamera címe: http://sakerlife2.mme.hu/hu/content/webcam-1

 

Kerecsensólyom   Kerecsensólyom   Kerecsensólyom

 

Egy szelíd skorpió

A világ egyik legszárazabb és legkietlenebb tája a nevadai Halál-völgy Amerikában. A barátságtalan környezetben a kutatók nemrég egy eddig ismeretlen skorpiófajt fedeztek föl. Az állatka mindössze 1,6 cm hosszú. Ideje nagy részét a föld alatt tölti. Nyolc lába van, akárcsak a pókoknak. Csípése nem mérgező, esetleg nagy fájdalmat okozhat. Bezzeg némelyik rokon mérge olyan erős, hogy csípésével akár egy ember életét is kiolthatja.

 

Skorpió   Skorpió   A Halál-völgy

 

Veszélyben a vadon élő kétpúpú 

A sivatag lakója, a kétpúpú teve igazi túlélő. Rendkívül igénytelen, hihetetlenül jól alkalmazkodik a mostoha körülményekhez. Sokáig bírja élelem és víz nélkül, ugyanis a púpjaiban tápanyagot, főként zsírt tárol. Nem válogatós, erős szájával a sivatagban található szúrós, tüskés növényeket is könnyedén elfogyasztja, s ha nincs más, a sós vízzel is beéri. Vastag és igen erős szőre megvédi a hidegtől, a sivatagban gyakori homokviharokat pedig zárható orrlyukaival és a szemét védő dupla szempillasorral képes átvészelni. Most mégis a kihalás veszélye fenyegeti a kétpúpút. A vadászat és az élőhely csökkenése miatt állománya ugyanis az utóbbi években jelentősen lecsökkent, mindössze 500-700 egyed él belőle a világon, Kínában és Mongóliában.

 

Kétpúpú teve   A Góbi-sivatag   Kétpúpú teve