Víz

 

Véded a környezetedet, ha takarékosan bánsz a vízzel. Világszerte nagy gondot jelent, hogy rohamosan csökken a Föld ivóvízkészlete – nem kis részben a víz pocsékolása miatt. Te is tehetsz ez ellen! Hogyan? Íme, néhány ötlet, miképp lehetsz otthon még környezettudatosabb. Néhány egyszerű szabály betartásával ráadásul a szüleid pénztárcáját is kíméled.

A fogmosás

Fogmosás

 

Megfigyelték, hogy az emberek nagy többsége kb. 5 liter vizet pazarol el egy fogmosás alatt azzal, hogy folyamatosan folyatja a csapot. (Ez napi két fogmosással számolva azt jelenti, hogy fejenként majdnem 4000 liter víz folyik el évente feleslegesen.) Holott ha belegondolunk, egy fogmosáshoz fél pohár víz is elég.

Tipp: fogmosáskor használj inkább fogmosó poharat, és az így megtakarított víz árát akár zsebpénzként is elkérheted a szüleidtől!

 

Fürdés vagy zuhanyozás?

Fürdés, zuhanyozás

 

Ez már bonyolultabb kérdés. Eddig azt lehetett hallani, hogy a zuhanyozással sokkal kevesebb vizet fogyasztunk, mintha a kádba engedett vízben fürdenénk. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a zuhanyozás nem tart tovább 5 percnél. A tusolás alatt elfogyasztott víz mennyiségét könnyen megállapíthatod, ha zuhanyozás közben bedugod a kád dugóját. Így meglátod, hogy mennyi vizet használsz egy tusolás alkalmával. Ha egyharmadnál jobban megtelik a kád, akkor már nem feltétlenül takarékosabb a zuhanyozás.

Tipp: érdemes olyan többfunkciós zuhanyfejet vásárolni, amely az apró lyukakon feleannyi vizet enged keresztül, mint a hagyományos zuhanyrózsa.

 

Csapvíz vagy ásványvíz?

Csapvíz, ásványvíz

 

Ez a kérdés sem egyszerű. Mert például ha nyáron hideg csapvizet akarsz inni, sokáig kell folyatni a csapot, ami pazarlás. De ha megveszed a műanyag palackos ásványvizet, a palack megvásárlásával ismét csak hulladékot vásárolsz, amit kezelni és újrafeldolgozni kell. Ezért a legegyszerűbb, ha egy üveg csapvizet teszel a hűtőszekrénybe, és így mindig lesz hideg innivalód.

Tipp: ha az üveg vízbe belefacsarod egy citrom levét és esetleg egy kis cukrot is teszel bele, az innivalód nemcsak hideg, hanem nagyon finom is lesz.

Tudod-e?

A csapvízivás népszerűsítéséért még Guinness-rekordot is felállítottak azok, akik  egyszerre egy időben és nagyon sokan fogyasztottak csapvizet Magyarországon.

Feladat:

Figyeld meg, hogy a családod tagjai hogyan mosnak fogat. Aztán végezz számításokat, hogy ez havonta kb. mennyi vízpocsékolást jelent.