Portugál naperőmű

 

Ha derült az ég, azt mondjuk, süt a nap. De mit is jelent valójában az, hogy süt? Földünk felszínére érkezve és onnan visszaverődve a napfény részben hőenergiává alakul és felmelegíti a levegőt. Hatalmas energiájának köszönhetően a Nap a legbővebben rendelkezésünkre álló megújuló energiaforrás. Egyetlen óra alatt annyi, Napból származó energia éri el a Földet, amennyi az emberiség egyéves energiafelhasználását fedezni tudná.

Hogy akkor miért nem működik minden napenergiával? Azért, mert nincs elég technikai eszközünk hozzá. A napenergiának egyelőre csak igen kis részét vagyunk képesek hasznosítani. 

A napenergia óriási előnye, hogy semmilyen káros anyaggal nem szennyezi a levegőt. Egy működő naperőművet hosszú évtizedekig javítani sem kell. Ezért a világban nagyon komolyan dolgoznak azon, hogy minél több energiát lehessen kinyerni a napfényből. A fejlesztésben azok az országok járnak élen, ahol sokat süt a nap és persze van pénz naperőművek építésére.

 

Az Enviromission Arizonában   Naperőmű a Harper-tónál

 

Az első naperőműveket Amerikában, a kaliforniai Mojave sivatagban építették (az 1980-as években). Ma is itt, a kiszáradt Harper-tó medrében található a világ legnagyobb teljesítményű naperőműve. Ennél is sokkal nagyobb erőmű építésébe kezdenek hamarosan Arizonában. Itt kör alakban állítják majd fel a fényvisszaverő tükröket. A kör közepén egy 800 (!) méter magas torony feladata lesz, hogy a ráirányuló tükrök energiáját felfogva áramot termeljen. Európában, így Szlovákiában és Magyarországon is működnek hasonló, de sokkal kisebb erőművek.

 

Az újszilvási naperőmű

 

Napkollektor   Sörkollektor

 

A napenergiát manapság otthon is felhasználhatjuk. Vizet melegíthetünk, fűthetünk vele. A háztetőkre szerelhető napkollektorok nagyon komoly megtakarítást jelentenek a háztartásban. Olyan megoldás is van, amely házilag elkészíthető. Ez pedig az üdítős vagy sörös dobozokból épített sörkollektor, amely a benne keringő levegő felmelegítésével termel hőenergiát.

Feladat:

Figyeld meg, hogy az utcátokban vagy a környéken van-e valamelyik háztetőn napkollektor? Ha igen, érdeklődd meg, éves szinten mekkora megtakarítást jelent a háztartás számára!