Stand by

 

Kezdjük a legelején, kezdjük magunkkal! Hogyan csökkentsük ökológiai lábnyomunk méretét közvetlen környezetünkben, otthon? Nagyon sok lehetőség van. Némelyik ráadásul kevés pénzbe vagy semmibe se kerül, egyszerűen csak egy kis figyelem kell hozzá.

A kompakt fénycsövek

 

A köznyelvben elterjedt, de hibás elnevezés szerint a kompakt fénycsöveket energiatakarékos izzóknak szoktuk nevezni. Ha hibás is az elnevezés, mégis jól rámutat a lényegre: az energiatakarékosságra. Az Európai Unióban – így Szlovákiában és Magyarországon is – ma még kaphatók a hagyományos izzók. 2012 végéig azonban kivonják őket a forgalomból. Azután már csak energiatakarékos kompakt fénycsöveket vásárolhatunk a boltokban. Ezek óriási előnye, hogy a hagyományos égőkhöz képest ötödannyi energiát használnak és jóval nagyobb az élettartamuk. Hátrányuk viszont, hogy többe kerülnek, mint a hagyományos izzók. Bizonyos kutatások szerint ráadásul kevesebb alkatrészük hasznosítható újra. Ám velük akár 30%-kal is csökkenhet a világításra fordított energia! Ez pedig nemcsak pénzmegtakarítást, hanem a környezet kímélését is jelenti. 

 

Kompakt fénycső   Kompakt fénycső

 

Készenléti mód – az energiavámpír

 

Mindenkinek ismerős látvány a tévén, DVD-lejátszón, monitoron világító zöld, piros vagy éppen narancssárga kis fény. Ez a kis fényforrás jelzi, hogy a készülék ugyan ki van kapcsolva, de a távirányítóval bármikor bekapcsolható, tehát készenlétben van. Mert milyen kényelmes is az, hogy nem kell odamenni a tévéhez, hanem csak belesüppedünk a fotelba, és a távirányító segítségével máris kedvenc műsorunkra kapcsolhatunk! A baj ezzel a kis fénnyel csak az, hogy megdöbbentően drága. Ugyanis hiába van kikapcsolva a készülék, a készenléti mód miatt mégis fogyasztja az áramot, méghozzá nem is keveset. Egyes felmérések szerint a háztartások energiafelhasználásának közel 10%-át a „standby” módban hagyott készülékek teszik ki.

 

Stand by   Elosztó   Stand by killer

 

Mi a megoldás? Oda kell menni a tévéhez, DVD-hez, monitorhoz és kézzel ki kell kapcsolni. Ez egyáltalán nem kerül pénzbe! A közhiedelemmel ellentétben a kapcsolók sem mennek olyan könnyen tönkre. A másik, kényelmesebb, ám némi befektetést igénylő lehetőség egy olyan szerkezet bekötése az elektromos hálózatba, amellyel külön-külön vagy akár egyszerre is áramtalaníthatjuk a készenléti módban lévő elektromos készülékeinket.