Energiatakarékosság az iskolában

 

Sorozatunkban foglalkoztunk már azzal, hogy sajnos milyen „nagy” az ökológiai lábnyomunk. Azt is tudjuk, hogyan lehet otthon energiát megtakarítani. Megvizsgáltuk, miért érdemes a hulladékot szelektíven gyűjteni. De arról még nem szóltunk, hogy második otthonunkban, az iskolában milyen lehetőségeink vannak a takarékosságra.

Szerencsés esetben te is olyan iskolába jársz, ahol van hőszigetelés, jól záródnak az ajtók és ablakok, korszerű a fűtési rendszer, esetleg még napkollektort is használnak. Ezek mind olyan dolgok, amelyek az energiatakarékosságot szolgálják, viszont nem rajtad múlnak. Nézzük most azokat, amelyekért te is sokat tehetsz.

 

Energiatakarékosság az iskolában   Energiatakarékosság az iskolában

 

Hideg időben érdemes a teremben rövid ideig, de intenzíven szellőztetni. Annak ugyanis nem sok értelme van, ha csak résnyire nyitod ki az ablakot. Úgy nem cserélődik ki a levegő, viszont garantáltan hideg lesz. Ha pedig télen a termekben a hőszigetelés miatt mégis túl meleg volna, nem árt a fűtésszabályozóval lejjebb állítani a hőmérsékletet. Ugyanis mindössze 2 °C hőmérséklet-csökkentéssel 10% energiát lehet megtakarítani!

 

Energiatakarékosság az iskolában   Energiatakarékosság az iskolában

 

Szünetben a termekben és a folyosókon le kell kapcsolni a világítást, hiszen ha nincs ott senki, feleslegesen fogy az energia. Ez a dolog is csak egy kis odafigyelést igényel. Minden iskolában egyre több a számítógép. Ezekről is jó tudni egy-két dolgot az energiatakarékosság ügyében. Ha több tanítási órán keresztül használjuk a gépeket, akkor a szünetek idejére nem (!) érdemes őket kikapcsolni. Ugyanis a ki-be kapcsolgatás több energiát fogyaszt. Az órák végeztével viszont teljesen áramtalanítani kell őket.

 

Energiatakarékosság az iskolában

 

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a termekben és a mosdókban a csapok megfelelően el legyenek zárva, mert – ahogyan mondani szokták – „a víznek minden cseppje kincs”. Ha pedig észreveszed, hogy valamelyik csap nem figyelmetlenség miatt maradt nyitva, hanem elromlott, szólj valamelyik tanárodnak vagy a karbantartónak, hogy tudjanak róla és megjavítsák.

 

Energiatakarékosság az iskolában   Energiatakarékosság az iskolában

 

Feladat:

 

Ellenőrizd, nincs-e valamelyik helyiségben csöpögő csap az iskolátokban. Ha van, próbáld megbecsülni, mennyi víz folyna el belőle óránként hiába, ha nem zárnád el.