Új sorozatunkban nagy utazásra hívunk benneteket, méghozzá a jövőbe! Bizonyára ti is megfigyeltétek, milyen gyorsan változik körülöttünk a világ, mekkora sebességgel fejlődik a technika, mennyi új eszköz jelenik meg az otthonainkban vagy akár az iskolában is folyamatosan (egyébként hasznos és haszontalan egyaránt). Hát lesz miről beszélni! Megpróbáljuk kideríteni, hogy milyen változások várhatók a közlekedésben vagy éppen a sport területén, de azt is, hogy milyenek lesznek a jövő játékai. Szólunk majd arról, hogy mit fogunk enni, mik lesznek a jövő szakmái és persze az űrutazás lehetőségeiről és korlátairól is nem keveset.

Először azonban rendhagyó módon nem előre, hanem egy kicsit visszafelé tekintünk. Méghozzá három olyan legendás filmet, illetve sorozatot nézünk meg, amely viszonylag régen készült, de a jövőt mutatja be. Ha láttad őket, biztosan szívesen emlékszel rájuk és olvasol róluk, ha pedig még nem láttad, akkor viszont látni akarod majd őket, miután olvastál róluk. Tippeket is adunk, hogy hol tekintheted meg a világhálón a következő legendás mozikat.

 

A Vissza a jövőbe trilógia

Semmi kétség, ha szóba kerül az időutazás, szinte mindenkinek ez a legendás sorozat jut először az eszébe. A mi szempontunkból most a trilógia második része az érdekes, mert az játszódik a jövőben. Dupla csavar benne, hogy nekünk már ez is a múlt, hiszen a cselekmény 1985-ből 2015-be kalauzol minket.

 

  

 

De mik is a film szerint a jövő vívmányai? Aki látta, annak elsőre biztosan a légdeszka ugrik be. Hát ez tulajdonképpen létezik, de nem egészen úgy, ahogy a filmben. Aztán ott van a híres 3D cápa, amitől a főszereplő Marty jól meg is ijed. Ez ma már inkább tűnik viccesnek, mint ijesztőnek. Égi autópálya ugyan nincs, repülő autó azonban ma már végül is létezik, bár csak kísérleti jelleggel. Létezik ezenkívül önbekötő cipő, robotpincér, videotelefon, sőt a filmben látható okosotthon is. Vagyis egy csomó dolgot nagyon jól képzeltek el az alkotók. Van pár dolog, amit viszont nagyon elnéztek: bármennyire jó is lenne néha, nem létezik másodpercek alatt készülő pizza és saját magát megszárító kabát sem. (Ha ide kattintasz, akkor mind a három részt meg is nézheted!)

 

 

MZ/X és a Mézga család

Ez a legendás magyar rajzfilmsorozat több mint ötven évvel ezelőtt készült. Az első 13 része szól a jövőről, illetve MZ/X révén a távoli jövőben, a 2900-as években játszódik. A történet szerint arról van szó, hogy a jelenben élő és szuperokos Mézga Aladárnak, a Mézga család kisebbik gyermekének sikerül kapcsolatba lépnie a család jövőbeni leszármazottjával, MZ/X-szel, aki ráadásul fényposta (!!!) segítségével tárgyakat, főleg gépeket is tud a múltba küldeni a 20. századi rokonoknak.

 

     

 

Ezek az eszközök kezdetben nagyon hasznosnak tűnnek, azonban mindig kiderül róluk, hogy nem a jelenben élő emberek számára vannak kitalálva, így minden részben bukásra ítéltek az először fantasztikusnak tűnő újítások. Mivel a nagyon távoli jövőről van szó, a sorozat alkotói nem fogták vissza a fantáziájukat. MZ/X például nem felhőkarcolóban, hanem egy sokkal magasabb épületben, úgynevezett szférakarcolóban lakik, újmagyarul beszél, és 125 évesen is még az iskolapadot koptatja, pedig már túl van a kötelező 80 általános és 40 középiskolai osztályon. Érettségi vizsgára készülve atomkori történelmet tanul, és kedvenc tápláléka a hipulkiv, azaz a hiperultrakivonat, amit az egyik részben csodabogyó formájában küld is a rokonoknak a múltba. Persze abból is csak a baj lesz. És hasonlóan ráfázik a család az időjárást befolyásoló géppel, a láthatatlanná tevő készülékkel, az időkibővítő szerkezettel és minden mással is, amit Öcsi, azaz MZ/X a jövőből küld Mézgáéknak. (Az egyik legviccesebb rész ide kattintva látható. Aztán ha kedvet kaptál hozzá, a többi epizód is elérhető innen.)

 

A látogatók, avagy az Adam ’84 akció

Ez a csehszlovák sorozat is több mint negyven éve készült, de még mindig remek szórakozást kínál. A történet szerint 2484-ben az emberek békében és szeretetben élnek, amikor a Központi Világagy megjósolja, hogy a Földbe egy üstökös fog becsapódni. Csak az mentheti meg a világot, ha visszaküldenek az időben egy kutatócsoportot, hogy megszerezze a még csak 13 éves, de később híres tudóssá váló Adam Bernau jegyzetfüzetét.

 

  

 

  

 

A füzetben a bolygók eltérítésének és így a Föld megmentésének képlete található. Miután sikerül a csoportnak az időutazás, vicces kalandokba keverednek, hiszen nem nagyon értik a nekik régmúlt életet. Meglepődve tapasztalják például, hogy a későbbi Nobel-díjas professzor Adam milyen ördögrossz gyerek volt. A sorozat legendás eleme a nasper, a látogatók étele: egy tabletta, ami tányérra téve csodás átalakuláson megy keresztül, és mindenféle finom étellé változik. A végeredmény azonban mindig egy gusztustalan zselé. Nem semmi a mindenféle fura ketyerével felszerelt időutazó gép sem, de leginkább a sok vicces jelenet miatt érdemes még ma is megnézni ezt a sorozatot és ide kattintva meg is teheted.