Sorozatunk legújabb része azért lehet érdekes számodra, mert olyan foglalkozásokról olvashatsz benne, amelyek ma még nem is nagyon léteznek, de lehet, hogy egyszer majd te is közülük az egyiket fogod űzni. Hogy ezek a munkakörök tényleg léteznek-e majd a jövőben, azt persze pontosan nem tudhatjuk, de azért érdemes kicsit kísérletezni legalább a gondolattal és elmerülni a jövő foglalkozásainak sűrűjében.

 

Zöld munkahelyek

A klímaváltozás és a fenntarthatóságra való törekvés már manapság is sok munkahelyet teremt. Gondoljunk csak a zöldenergiát előállító berendezések gyártóira, telepítőire és karbantartóira. Rengeteg vállalat és vállalkozás foglalkozik már ma is napelemrendszerek, háztartási szélerőművek és egyéb megújuló energiát termelő felszerelések előállításával. Ezeknél a vállalkozásoknál szükség van zöld- mérnökökre, akik képesek megtervezni, mondjuk, egy háztartás hatékony energia- vagy vízfelhasználását. Mellettük persze a kétkezi munka is elengedhetetlen, hiszen azokat a berendezéseket, amelyeket a mérnök megtervez, be is kell építeni a házba, és hogy jól működjenek, karban is kell tartani őket.

 

  

 

     

 

A zöldmunkahelyek másik érdekes terepe a függőleges gazdálkodás. Joggal kérdezed most, hogy mi??? Bizony, a városok szakadatlan növekedésével egyre nő a környezetszennyezés, és a városi növényzet ezt csak úgy lesz képes ellensúlyozni, és a levegőt tisztábban tartani, hogy függőlegesen terjeszkedik. Ehhez pedig a zöldfalkertészek értenek igazán, a függőleges növényzet telepítésénél és gondozásánál az ő munkájuk nélkülözhetetlen lesz.

 

Adat, adat, adat…

Az informatika évtizedek óta szédítő sebességgel fejlődik, és úgy tűnik, hogy a folyamat megállíthatatlan. Ezzel együtt viszont olyan mennyiségű adat keletkezik, amit valahogyan kezelni kell. Az adatkezelésnél elsőrangú fontosságú a biztonság. Legtöbben ebből annyit érzékelünk, hogy jelszóval védjük a telefonunkat, az e-mailjeinket és a közösségi oldalainkat. Rajtunk, felhasználókon kívül azonban ún. IT-biztonsági szakemberek hada is vigyáz az adatokra, hogy ne kerüljenek illetéktelenek kezébe. Ilyen szakemberből egyre többre és egyre magasabban képzettre lesz majd szükség a közeli jövőben.

 

     

 

Az adatokat azonban nem elég biztonságban tudni, hanem tárolni is kell. És itt jönnek a képbe a felhőmérnökök. Persze nem az égbolton lévő felhőre kell gondolni, hanem arra, amelyikben már most is rengeteg adatot tárolunk. Sok esetben már most sem a saját informatikai eszközeinken tartjuk pl. a fotóinkat, hanem felhőben, ami igazából nem más, mint egy távoli számítógép. És ami a világunkba most fog csak igazán berobbanni, az a mesterséges intelligencia. Ezen a területen szintén egy csomó új szakma keletkezik majd. A szakemberek szerint viszont ugyanakkor egy sor ma még létező szakma meg is fog szűnni. Ilyen lehet a banki ügyintéző, a könyvtáros, a könyvelő vagy, ahogy előző számunkban ezzel már foglalkoztunk, a sport területén a játékvezető.

 

Ami még bejöhet

A következő szakmák tényleg csak tippek, de akár még valóság is lehet belőlük. Vegyük például a drónokat, amelyek egyszerre csak belecsöppentek az életünkbe, és akár még a közlekedési szokásainkat is forradalmasíthatják. S ha egyszer számolatlanul repkedni kezdenek körülöttünk, a légi forgalmi dugók és az ütközések elkerülése érdekében előbb-utóbb szükség lehet drónforgalom-irányítókra.

 

     

 

További fontos dolog az űrturizmus. A világ leggazdagabbjai közül néhányan már ki is próbálták magukat űrturistaként, a közeljövőben azonban várhatóan nagyobb tömegek számára is elérhető lesz az űrutazás. És kellenek űr-idegenvezetők, akik segíthetnek az űrutazásra való felkészülésben, az űrállomásokon vagy akár a Holdon kialakított bázisokon gondoskodnak majd az utazókról.

 

     

 

És amire senki nem volt felkészülve

Végül említsünk meg egy olyan foglalkozást is, amelynek a megjelenésére nem sokan számítottak. A közösségi média és a videómegosztó portálok mindent elsöprő népszerűsége vezetett oda, hogy megjelentek a youtuberek, tiktokerek. Ezeknek a legtöbbször egyszemélyes videóoldalaknak a tulajdonosai és üzemeltetői a mai fiatalság igazi sztárjai.

 

  

 

Az általuk gyártott tartalmak között vannak nagyon hasznos, ismeretterjesztő vagy egyszerűen csak nagyon kedves és szórakoztató oldalak, de sajnos rengeteg az olyan tartalom is, amelynek a színvonala rendkívül alacsony. A felhasználó, vagyis akár a te felelősséged is, hogy milyen minőségű oldalakra kattintasz a videómegosztókon. Óriási kérdés persze, hogy ez a furcsa, ám mostanában nagyon népszerű foglalkozás csak egy rövid ideig tartó fellángolás lesz-e, vagy sokáig velünk marad.