kab62

 

Gondolkodtál már azon, mennyire furcsa dolog a sírás? Mégis mi köze van a rosszkedvünknek ahhoz, hogy egyszer csak a szemünkből meg az orrunkból valami vízszerű folyadék kezd folyni? Egyáltalán mire jó a könnyezés? Attól, hogy elkezdünk sírni, nem szoktunk hirtelen megvigasztalódni, ugye? Csupa-csupa rejtélyes kérdés, ráadásul nem is mindegyikre létezik válasz.

 

Mi a könny? Először is tisztázzuk, honnan jön ez a vizes folyadék, amit könnynek nevezünk, és mi a szerepe a testünkben. Képzeld csak, a könny igazából arra jó, hogy a szemünk elejét folyamatosan nedvesítse, és megvédje a vírusoktól, baktériumoktól. Ha nem lenne könnyünk, a szemünk nagyon gyorsan kiszáradna, és szúrni kezdene. Gondolj bele, milyen rövid ideig bírod ki pislogás nélkül! A pislogással pedig könny kenődik a szemünkre, ami nem más, mint sok-sok sós víz összekeverve pár baktérium- és vírusölő anyaggal meg nedvesítőszerrel. A szemhéjunkban lévő könnymirigy folyamatosan állítja elő. Pislogáskor aztán szép lassan lefolyik a pici könnycsatornácskákba , onnan a könnyzacskóba, ami az orrunk oldalán van a bőr alatt. A zacskó tárolja a könnyet, de ha túl sok gyűlik össze benne, akkor kiüríti, nem is akárhova, az orrunkba. Mondhatnánk, ez az egész könnyrendszer olyan, mint egy vízelvezető csatorna.

 

De mi történik síráskor? Ilyenkor a könnymirigyünk valamilyen okból olyan sok könnyet csinál, amit a csatornarendszer nem tud elvezetni. A könny persze mindenhol kifolyik, ahol csak lehet, a szemünkön, a könnyzacskón és az orrunkon keresztül. Az nem is kérdés, hogy mért kezdünk el könnyezni, ha a szemünkbe valami belemegy. Ilyenkor az érzőidegek azonnal megérzik, hogy valami zavarja a szemünket, szólnak az agynak, az meg parancsot ad a könnymirigynek, hogy sok-sok könnyet termeljen, és így kimossa a szemünkből a zavaró dolgot.

 

kab61   kab63

 

Ennél sokkal érdekesebb kérdés, hogy a szomorúságtól miért kezdünk el sírni. Nagyon sokat foglalkoztak már ezzel a kutatók, eddig mégis csak kevés dolgot sikerült kideríteniük. Annyi biztos, hogy sírni csak mi, emberek szoktunk, az állatok nem. Az is biztos, hogy sírás közben nem csak könnyezünk, sokszor furcsa hangokat adunk ki, és az arcunk is eltorzul. A kutatók ma úgy gondolják, hogy a sírás egy nagyon összetett és bonyolult folyamat, amiben az idegrendszerünk, a hormonrendszerünk, az arcizmaink, a szemünk és a hangszalagjaink is részt vesznek. Bármennyire is hihetetlen, de úgy tűnik, a sírás célja az, hogy a rosszkedvünkre felhívjuk a barátaink, a családunk figyelmét, így kérve őket arra, hogy megvigasztaljanak.

 

Elmondhatjuk hát, hogy a sírás a csukláshoz hasonlóan az emberi test nagy rejtélyei közé tartozik. Akárhogy is nézzük, a testünk a sírással valószínűleg segíteni akar rajtunk, de hogy pontosan hogyan, az majd csak a jövőben fog kiderülni.