kab65

 

Észrevetted már, hogy ha nagyon fázol, egyszer csak felállnak a karodon a szőrszálak, és tele lesz a bőröd sok icipici dudorral? Úgy is szokták mondani, hogy libabőrös leszel. De libabőrös lehetsz olyankor is, ha valaki erősen megcsiklandoz, ha nagyon félsz valamitől (feláll a hátadon a szőr), vagy ha éppen nagyon örülsz valaminek. Mégis mi okozza ezt a furcsa, kiütésszerű dolgot rajtunk, mi köze van a hideghez és az érzelmeinkhez, meg egyáltalán a libákhoz? De kezdjük az elején!

 

Hogy kerülnek a bőrünkre a szőrszálak, és mi a feladatuk? Az emlősöknek, azaz nekünk, embereknek és sok állatnak is van szőrzete. Az állatok bőrén olyan sok szőr van, hogy az egész testüket beborítja. Nekik szükségük is van rá, hiszen nem tudnak melegen felöltözni a nagy téli hidegben. Nekünk, embereknek szerencsére ilyen sok szőr nem kell a jó meleg ruhák és a fűtés miatt. Serdülőkorunk előtt a hajunkon és a szemöldökünkön kívül nincs is sűrű szőrzet rajtunk, hanem csak elszórtan vannak szőrszálak. Érdekes, hogy a születés után a kisbabáknak is van puha, selymes szőre, de az nagyon gyorsan kihullik.

 

A szőrt a bőrünk középső rétegében, az irhában található szőrtüszők növesztik. Amikor egy szőrszálunk elöregedik, kihullik, és a helyébe a szőrtüszők újat növesztenek. Vagyis bármilyen furcsán hangzik, mi ugyanúgy vedlünk, mint az állatok. De mitől van az a sok dudor? Ha jobban megnézed a szőrszálaidat, láthatod, hogy azok laposan fekszenek a bőrödön. Amikor libabőrösek leszünk, a szálak hirtelen felállnak. Hogyan lehetséges ez? Nos, a válasz a következő: Minden egyes szőrszálhoz kötődik egy icipici izom, amit szőrszálfeszítő izomnak hívunk. Amikor ez az izom összehúzódik, felállítja a szőrszálakat. Sőt! Az összehúzódástól az izmok rövidek és ducik lesznek, és kidudorodnak a bőrünk alatt. Így már érthető, mitől van az a sok dudor a libabőrös karunkon, ugye?

 

kab67   kab66   kab68

 

Az állatoknak a libabőr nagyon fontos, mert a pici szőrszálfeszítő izmok az összehúzódás közben felmelegszenek. Vagyis az állatokat nemcsak a vastag szőrük, hanem a libabőrösség is segíti felmelegíteni. Ezek után nem csoda, hogy a libabőr főleg akkor jelenik meg rajtunk, amikor fázunk, bár a melegítésre nekünk már nincs olyan nagy szükségünk. A libabőr mégis megmaradt nálunk is mint afféle haszontalan reflex. A másik érdekesség, hogy mikor azt mondjuk, feláll a hátunkon a szőr, akkor is libabőrről beszélünk. Ezt a fajta libabőrt viszont nem a hideg, hanem a nagy félelem hozza elő, vagy akár nagy öröm, esetleg egy kellemetlen hang is kiválthatja. Például, ha valaki végigkarcolja körmével az osztályban a táblát. Még a tudósok sem tudják pontosan, hogy az érzelmeinknek és a kellemetlen hangoknak mi köze van a libabőrhöz. Annyi biztos, hogy az idegrendszer aktiválódásáról van szó, szinte, mint egy vészvillogónál.

 

A libabőr elnevezés magyarázata nem túl tudományos: azért hívjuk a dudorokat és a felálló szőrünket libabőrnek, mert az ilyenkor legjobban egy tollától megfosztott liba bőrére hasonlít. Végső soron elmondhatjuk, hogy a libabőr nálunk, embereknél teljesen haszontalan dolog, sőt még el is árulhatja másoknak, hogy mit érzünk, akkor is, ha azt éppen nincs is kedvünk elmondani.