kab30

 

A köhögés majdnem olyan természetes dolognak tűnik, mint a levegővétel. Ebben a hideg időben sokszor vagyunk betegek, és egyszerűen csak beletörődünk, hogy néha jön ez a furcsa érzés, ami azt mondja, na köhögjünk egyet! De mért rándul össze a mellkasunk? Mi az a kis folyadék, ami a köhögésnél feljön, és mindig lenyeljük? S ami a legfontosabb, miért nem tudjuk mi ezt az egészet irányítani? Nézzük meg közelebbről a dolgot!

 

Mi a légzés?

A tüsszentéshez hasonlóan a köhögésre is azt szokták mondani, hogy az egy jól megszervezett takarítófolyamat. De mit is akar vele kitakarítani a testünk? Nos, a válasz a tüdő és a légutak. Ők a légzőrendszer részei, velük lélegzünk. Pontosan úgy néznek ki, mint egy csövekből álló fa. A legvastagabb a légcső, a nyakunkban van legelöl, ki tudod tapogatni. A légcső lemegy a mellkasunkba, és ott egészen icipici csövekre, hörgőkre és hörgőcskére ágazik el. A legkisebbek, a hörgőcskék a tüdőbe érkeznek. A tüdőt úgy képzeld el, mint egy zsákot, aminek a falában rengeteg pici gömb alakú üreg van. Amikor a kis hörgőcskékből megérkezik a beszívott friss levegő a tüdőbe, a pici üregeken keresztül az oxigén bejut a vérünkbe. Bármilyen meglepő, végül is ezt hívjuk légzésnek.

 

Mi történik a köhögésnél?

Amikor a légutakba vagy a tüdőbe bekerül valami, például por vagy (ha félrenyelsz) egy kis leves, a testünk azt azonnal ki akarja takarítani. Az agyunk parancsára először próbálunk egy nagy levegőt venni (ez nem mindig sikerül), utána a rekeszizmunk, a bordák közötti izmaink és a légutak falában lévő pici izmok hirtelen összerándulnak. Erre a tüdőnk jól összeugrik, a benne lévő levegő meg kiszökik a szánkon. A gyors takarítás nagyon fontos, ezért az agyunk nem enged minket beleszólni a dologba.

 

Amikor takarítani kell

Nemcsak por vagy félrenyelés miatt, hanem betegség miatt is szoktunk köhögni. Ilyenkor a vírusok és baktériumok bejutnak a légutakba, néha a tüdőbe is. Ott aztán jól begyullasztják a légutak falát, az agyunk meg azt hiszi, hogy valamit takarítani kell, és köhögni kezdünk. Ezt hívjuk száraz köhögésnek. A száraz köhögés nem veszélyes, csak nagyon fárasztó. Ha szüleid engedik, ihatsz rá szirupot, vagy szopogathatsz gyógypemetefű-cukorkát, az segíthet. Persze igyál is sokat! Amikor erős a gyulladás, a légutakból tapadós nyálka folyik ki, és köhögésnél egészen a torkodig feljön. A nyálkát hurutnak hívjuk, a köhögést meg hurutos köhögésnek. A fehér, habos nyálka általában nem nagy gond, vírusok csinálják, sokszor pár nap alatt magától elmúlik. A sárga és zöld nyálka már veszélyesebb, baktériumok okozzák, lázzal is járhat. Az ilyet már biztosan gyógyszerrel kell kezelni. Szüleiddel mindenképp menj el orvoshoz, magától nem gyógyul meg.

 

Ami a legfontosabb: Köhögésnél a sok vírus és baktérium is kiszökik a szádon, úgyhogy mindig tedd a szád elé a kezed, nehogy másokat is megbetegíts!