kab44

 

A hideg időben gyakran kapunk el olyan betegségeket, amiktől köhögünk, meg folyik az orrunk. Vannak viszont olyan betegségek is, amik a gyomrunkban és a beleinkben okoznak gondot. Ennek a leggyakoribb tünete a hányás, ami sajnos nagyon kellemetlen dolog.

Akárcsak a köhögést vagy a csuklást, a hányást sem tudjuk irányítani. De miért történik velünk ilyen rossz dolog akaratunkon kívül? Miért érezzük ilyenkor úgy, mintha a testünk ellenünk fordulna? Bármilyen meglepő, hidd el, hogy a testünk ilyenkor is csak minket próbál védeni.

 

Az emésztés

A darabos étel, amit a szánkban megrágunk, és nyállal összekeverve lenyelünk, a gyomrunkba jut. A gyomrunkban nagyon erős savak vannak, amik folyékonnyá emésztik a darabos ételt. A fala pedig tele van icipici idegvégződésekkel, vagyis receptorokkal, amik ellenőrzik, hogy a gyomorban minden rendben van-e. Szinte olyanok, mint a rendőrök. Ha olyan betegséget kapunk el, hogy a baktériumok vagy a vírusok a gyomrunkba kerülnek, ezek a receptorok azonnal jeleznek az agyunknak. Szólnak, hogy a gyomrot ki kell takarítani. Az agyunk erre elindítja a hányást, és persze nem enged minket beleszólni, mert a takarítást mindenképp el kell végezni. Először hányingert érzünk. Ez sem túl jó érzés. Elsápadunk, gyorsabban kezd verni a szívünk, és izzadni is szoktunk. Ezek a tünetek az idegrendszerünk aktiválódását jelzik, felkészítenek minket a hányásra.

 

kab43

 

A takarítás

Az elején a hasunk és a mellkasunk izmai párszor megrándulnak, hasonlóan, mint a csuklásnál. A rángásokkal csökken a mellkasunkban és a nyelőcsőben a nyomás. Majd a hasunk izmai és a rekeszizmunk is összehúzódik, így a gyomrunkban viszont hatalmas lesz a nyomás. Az agy parancsára a gyomor feletti izomgyűrű kinyílik, és a gyomorban lévő darabos, ronda folyadék a nagy nyomású gyomorból a kis nyomású nyelőcsőbe kerül. Mivel a nyomás a gyomorban hatalmas, a darabos ételfolyadék sokszor sugárban, mint egy vulkán, tör ki a szánkon. Ez bizony borzasztó kellemetlen! De nézd a jó oldalát, legalább a gyomrod megint tiszta lesz.

 

Nem mindig hasznos

A hányás sajnos nem mindig hasznos. Sokan például az autóban lesznek rosszul, de akár kellemetlen szagoktól is elkezdhetünk hányni. Ezek a dolgok nem a gyomrunk falából indítják el a hányást, hanem az agyunkban, a hányásközpontnak nevezett helyet zavarják. Mondhatjuk, hogy az ilyen hányás nem is takarítás, hanem a testünk hibája.

 

Fontos!

Az biztos, hogy a hányás nagyon rossz érzés, de ne ijedj meg tőle. Hányás után általában jobban érzed magad, segít a gyógyulásban. A hányással azonban nemcsak a kórokozóktól és mérgektől szabadulunk meg, hanem nagyon sok folyadékot is vesztünk. Éppen ezért hányás után sose felejts el sokat inni, nehogy kiszáradás legyen a vége! Mindenképp fogat is moss, hogy a savas folyadék, ami a hányásnál feljött, ne károsítsa a fogaidat!