kab55

 

Ha éreztél már fejfájást, neked is biztosan feltűnt, hogy ez mennyire furcsa és bizonytalan tünet. Nem olyan, mint a szédülés, nem forog körülötted a világ. Nem is olyan, mint amikor beütöd a lábad, és az ütés helyén látható seb keletkezik. Fejfájásnál semmiféle sebet nem látunk, sőt sokszor még azt sem tudjuk megmondani, pontosan mi fáj.

Csak annyit tudunk, hogy valami nincsen rendben, és ez néha olyan rossz, hogy akár még hányás is lehet a vége. Hiszed vagy sem, nagyon sokféle fejfájás létezik. Soknak tudjuk is a pontos okát, de nem egy a mai napig rejtély a számunkra.

 

Izgulós receptorok

Fájdalmat csak ott érzünk, ahol úgynevezett fájdalomreceptorok vannak. Ezek olyan icipici idegvégződések, amik a fájdalmas ingerek (például ütés, szúrás, égés) hatására izgalomba jönnek. Nem úgy persze, mint amikor izgulsz valami miatt. Inkább arról van szó, hogy ezekben a receptorokban ilyenkor egy pillanatra megváltozik az elektromos feszültség, és ez a változás az idegeken keresztül villámgyorsan az agyba fut, s ott kialakul a fájdalomérzet. Az agyunkban viszont nincsenek fájdalomreceptorok, így az agy semmiképp sem tud fájdalmat érezni. Mit nevezünk akkor mégis fejfájásnak, és mi fáj ilyenkor, ha nem az agyunk?

 

Mi a fejfájás?

Fejfájásnak nevezünk minden olyan fájdalmat, ami a fejünk bármelyik pontján jelentkezik. Ha meggondolod, mi minden van a fejeden, rögtön megérted, honnan jöhetnek a fejfájások. Először is van az agyunk körül egy gyümölcshéjhoz hasonló burok, az agyhártya és néhány jó nagy ér. Ezek nagyon tudnak fájni, ha például hirtelen beütöd a fejed valahova, vagy elkapsz valami súlyos fertőzést, ami az agyban gyulladást okoz. Az agyhártyát és az ereket aztán még nagyon sok más dolog is zavarhatja. Például bizonyos gyógyszerek, magas vérnyomás, gyomorbetegségek vagy akár a cukorbetegség is, mind fejfájást okozhat. Aztán ott van a fejünkön ugye a szemünk, a fülünk, az orrunk, a szánk meg a nyakunk izmai. Meglepő, de ha bármi fájdalmas történik velük, azt is fejfájásnak hívjuk. Ezek úgynevezett másodlagos fejfájások, vagyis amiknek tudjuk az okát.

 

Igazi rejtély

Az igazi rejtélyt az elsődleges fejfájások jelentik, amik tényleg olyanok, mintha az agyunk fájna, viszont a valódi okukat még a tudósok sem tudják. A legfurcsább, hogy ezek a fejfájások mindig ugyanolyanok. A migrén például mindig erős lüktető fájdalom, és csak a fej egyik oldalán jelentkezik. A leggyakoribb elsődleges fejfájás a tenziós fejfájásnak mondott. Ez szorító fájdalom körben a fejen, mintha egy szoros gumiabroncs volna rajta. A legerősebb pedig talán az a fejfájás, amit úgy hívnak, hogy cluster (ejtsd: klaszter). Az angol szó annyit jelenti, hogy tömörülés. Azért hívják így ezt a fejfájást, mert a szúrásszerű fájdalom a szem körül jelentkezik az egyik oldalon. Akár több hétig is eltarthat, és általában könnyezéssel is jár. Szerencsére ilyen fejfájása csak kevés embernek van.

 

Most már te is láthatod, hogy milyen rengeteg dolog okozhat fejfájást. A másodlagos fejfájásokkal könnyű a dolgunk, hiszen a fájdalom okát kell megszüntetni, és akkor a fejfájás is elmúlik. A leggyakoribb fejfájás viszont a tenziós, ami elsődleges, vagyis pontosan nem tudjuk az okát. Ha ilyet érzel, próbálj meg egy csendes, sötét szobában lepihenni, és igyál sokat. Ne aggódj, az ilyen fejfájás általában magától elmúlik. Ha picit erősebb, vagy sokáig tart, esetleg kérhetsz a szüleidtől fájdalomcsillapítót. Ha fáj a fejed, és nehezen tudsz beszélni, elmosódik a látásod, vagy elgyengül valamelyik karod, akkor viszont mindenképp szólj a szüleidnek, mert ezek a tünetek olyan másodlagos fejfájást jelezhetnek, aminek az okát mielőbb orvosnak kell kezelnie!