kab47

 

A testünk egyik legérthetetlenebb mutatványa a csuklás. Nem elég, hogy az egész mellkasunk beleremeg, és furcsa hangokat adunk ki közben, sokszor fájdalmas is lehet, és sosem tudjuk, meddig tart. Képzeld el, a tudósok sem tudják pontosan, hogy miért is csuklunk. Sőt még azt sem sejtik, hogy valójában mit is akar a testünk elérni vele. A legrosszabb a dologban, hogy hiába kérdezgeted, hogyan lehetne elmulasztani, mindenki mást tanácsol. A csuklás sajnos olyan dolog, aminek a pontos okát és célját nem tudjuk, de ha egy kicsit beszélünk róla, talán te is jobban érted majd, hogy mi történik ilyenkor a testedben.

 

Mi válthat ki csuklást? Az egyik és talán legfontosabb elindítója lehet a túl gyors evés. Ha túl gyorsan eszel, és nem hagysz időt a falatoknak szépen lecsúszni a gyomrodba, biztos, hogy csuklani kezdesz. Ugyanez történik akkor is, ha például hideg vizet iszol forró ételre, vagy nagyon csípős ételt eszel. Érdekes, de sok ember akkor is csuklani kezd, ha túl erősen nevet vagy sír vagy akár túl gyorsan beszél.

 

Amikor a tudósok ezeket az okokat összegyűjtötték, megsejtették, hogy a csuklásnak köze van a nyelőcsövünkhöz és a hasunk tetején lévő rekeszizomhoz. Kiderült, hogy a csuklás igazából a rekeszizom görcsölése, amit az akaratunkkal nem tudunk irányítani. Ez megmagyarázza a rángatózást is a hasunkban, amit ilyenkor gyakran érzünk. A rekeszizom görcsbe rándulásával pedig hirtelen sok levegő beszökik a tüdőnkbe, és a hangszalagjaink is összeugranak. Ez váltja ki belőlünk csukláskor azt a furcsa „hukk” hangot.

 

De mért csinálja ezt a testünk? A kérdésre nincs válasz. Persze vannak ötletek, például, hogy a csuklással segít a testünk gyorsabban nyelni. Sokan úgy gondolják, hogy a csuklás ősi reflex, amit az elődeinktől örököltünk. Ezek mind jól hangzanak, bizonyítani viszont eddig egyiket sem sikerült.

 

kab48

 

Mit tehetsz? A csuklásra ugyan nincs olyan gyógymód, ami mindenkin segítene, ám vannak praktikák, amikkel próbálkozhatsz. Bármilyen meglepő, sokan azonnal abbahagyják a csuklást, ha valaki jó alaposan megijeszti őket. Ha visszatartod egy ideig a lélegzeted, vagy iszol egy korty citromlevet, az is hatásos lehet. Sőt! Vannak, akik fejenállással, egy nagy kanál mogyorókrém hirtelen lenyelésével vagy egy kiskanál cukorral mulasztják el a csuklást. A lényeg, hogy ne ijedj meg, a csuklás legtöbbször magától elmúlik, s a legjobban teszed, ha ezt nyugodtan kivárod. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a csuklás hosszú ideig megmarad. Ilyenkor szólj a szüleidnek, hátha ők is tudnak segíteni.

 

Most, hogy többet tudsz a csuklásról, nyugodtan elmondhatod, hogy ismered az emberi test egyik rejtélyes hibáját. Ki tudja, meglehet, hogy sok-sok év múlva rájönnek majd a tudósok, mit is akar a csuklással a testünk, addig viszont csak találgathatunk.