Fogorvos

 

Én fogorvos vagyok. Tulajdonképpen már óvodás koromban eldöntöttem, hogy orvos leszek, és az emberek fogát fogom gyógyítani. A barátomnak, Daninak ugyanis egyszer az oviban nagyon fájt a foga. Meg is dagadt az arca akkorára, mint egy ház. Játékból kihúztam a fogát, hogy ne fájjon neki. Dani innét kezdve nem félt a fogorvostól. És amikor egy igazi rendelőben betömték a lyukat a fogában, egyáltalán nem sírt.

A fogfájás rendkívül rossz érzés, arról nem is beszélve, hogy egy szuvas fog mennyi galibát tud okozni a szervezetben. Még a haj is ki hullhat tőle! A fogorvos sok szenvedéstől és bajtól menti meg az embereket. Amikor ellátogatok egy-egy óvodába vagy iskolába, mindig elmagyarázom a gyerekeknek, miért fontos a rendszeres fogmosás, és hogyan ápolják a fogukat, hogy sokáig jók maradjanak. Sok gyereknek fogszabályozót is rendelek, hogy szép szabályosan nőjenek a fogai. Az egészséges fogsor ugyanis nemcsak szép, de nagy szerepe van a rágásban és a beszédnél a hangok képzésében is.

 

Fogorvos   Fogorvos

 

Alapszabályok fogápoláshoz:

 

Naponta legalább kétszer moss fogat!

Az esti fogmosást sose mulaszd el!

A fogakat először apró körkörös mozdulatokkal, aztán a kefét a foggyökértől lefelé mozgatva tisztítsd!

Egy fogmosás legalább 3-4 percig tartson!

3-4 havonta cseréld a fogkeféd!

 

Tudod-e?

 

Évezredekkel ezelőtt még azt hitték az emberek, hogy a fogak elromlását egy kukac, egy fogszú okozza. (Innen ered a szuvas fog kifejezés.) Csupán néhány száz évvel ezelőtt fedezte fel egy francia fogorvos, hogy a fogakra a cukor van káros hatással. A régészek több millió éves koponyákat vizsgálva azt is észrevették, hogy már az ősembernek is volt szuvas foga. Vajon ő milyen édességet szopogathatott, hogy elromlott a foga?

 

A fogfájástól régen is igyekeztek megszabadulni az emberek. Korábban a borbélyok dolga volt a gyógyítás. A fájó fogat azonban leggyakrabban egyszerűen csak kihúzták. Fúrni, tömni nem igen szoktak, hiszen szerszámuk se volt más, mint néhány fogó és kulcs. Tömőanyagként az aranyat ismerték, az pedig nagyon drága volt.  

 

Kabóca-lexikon

 

KabócaAz ember élete során egyszer cseréli le a fogait, gyerekkorban. A kisgyereknek 20 tejfoga van. Ezek hatéves korban kezdenek el kipotyogni. A helyükbe új fog nő. A felnőtt embernek 32 foga van.

 

Cápafogak

 

A cápák egész életükben folyamatosan cserélik a fogaikat, így mindig jók nekik. A fogak a szájüregükben több sorban helyezkednek el. Ezekkel ragadják meg és tépik szét az áldozatukat. Rágásra a cápa nem használja a fogait. A falatokat egészben nyeli le.

 

Jegesmedve

 

A jegesmedvének öregkorára elhullanak a fogai. Ez okozza a pusztulását. Fogak nélkül ugyanis nem tudja megragadni és elejteni a zsákmányt, s egyszerűen éhen hal.

 

Rágógumi

 

Már az ősember is rágózott. Méghozzá fakérget és különféle gyantákat rágott. Felfedezte ugyanis, hogy némelyiknek gyulladásgátló hatása van. Vagyis kiválóan használható fogszuvasodás ellen és arra, hogy elűzze a rossz szájízt. Akárcsak a mai rágók!