Tűzoltóautó

 

Kisfiú koromban, egy forró nyári napon történt. Horgásztunk a barátaimmal, aztán tüzet raktunk a tóparton. Meg akartuk nyárson sütni az apró halakat, amit fogtunk. Délután volt, a talaj még égette a talpunkat. Egyszer csak hopp, egy szikra kipattant a kövekkel körberakott kis fészekből és máris lángra lobbantotta a száraz füvet a tűzhely körül.

Nagyon megijedtünk. Fölfogtuk, hogy a tűz gyorsan továbbterjedhet a közeli kertek felé. Peti, a bátyám mobilon azonnal hívta a tűzoltókat. Mire a piros tűzoltóautó kiért, a lángok már egy kerítés vesszőit ropogtatták.

 

Tűz   Tűzoltó

 

A tűzoltók villámgyorsan cselekedtek. Kiugráltak az autóból, letekerték a tömlőt, és már ömlött is az erős vízsugár a lángokra. A tűz először nem akarta hagyni magát. Azzal fenyegette a tűzoltókat, hogy őket is felfalja. De a tűzoltókat nem olyan fából faragták. Addig küzdöttek a tűzzel, míg meg nem adta magát. Egészen kicsi lett, aztán sziszegve, sisteregve eltűnt. A tűzoltók nagyon bátor emberek. Veszélyes helyzetekben, tűzesetnél, balesetnél, katasztrófáknál segítik a bajbajutott embereket. Gyakran életeket mentenek. Ez tetszett meg a munkájukban. Ezért határoztam el, hogy én is tűzoltó leszek.

 

Tudod-e?

 

A krasznahorkai vár az idén márciusban valószínűleg a fűtől kapott lángra. A várdomb aljában valahogy meggyulladt a száraz fű. A lángok gyorsan a várfalhoz értek és felcsaptak a tetőre. A tűzoltók vagy 12 tűzoltóautóval azonnal a helyszínre érkeztek. Önkéntes tűzoltók is segítették a mentést. Órákon át küzdöttek a lángokkal, mire sikerült megfékezniük a tüzet. A vár tetőszerkezete így is teljesen leégett. A környéken lakó emberek megrendültek a látványtól. Nagy szomorúsággal töltötte el őket, hogy híres büszkeségük így odalett.

 

Krasznahorka   Tűzoltóautó

 

Kabóca-lexikon

 

KabócaA tűzoltók védője Szent Flórián. Szobra, képe sok településen látható az út mellett, templomban, házakon. Vödörrel a kezében ábrázolják, amint egy égő házra vizet önt. Flórián római katona volt. A legenda szerint egyszer tűz ütött ki az erődben, ahol parancsnokoskodott. A helyzet reménytelennek látszott. De Flóriánnak mégis sikerült megfékeznie a lángokat, és megmentette katonáit a szörnyű tűzhaláltól.

 

Szent Flórián   Tűzoltóautó   Tűzoltó

 

A tűzoltóautó a legfontosabb eszköz a tűzoltásnál. A tűzoltók ezzel tudnak azonnal kivonulni a helyszínre, és ebben tartják az összes felszerelést, amire a tűzoltásnál vagy mentésnél szükségük lesz: tömlőt, sugárcsövet, kézi tűzoltókészüléket, feszítő- és vágóeszközöket, baltát, mentőkötelet, létrát. Tartanak itt valamennyi tűzoltóanyagot, vizet és habképző anyagokat is.

 

Tűzveszélyes helyeken – például aratás idején a határban vagy gyakori erdőtüzek színhelyén (mint nyáron az Adriai-tengernél) – állandó ügyeletet tartanak a tűzoltók, hogy időben észrevegyék, ha a nagy forróságban valahol tüzet fogna a gabona, a száraz fű, az erdő. Újabban sokfelé videokamerák figyelik a ilyen helyeket, és ha füstöt vagy lángokat észlelnek, automatikusan vészjelzést adnak le.

 

Ha a tűzoltóságra telefonon érkezik a riasztás, hogy egy emeletes házban kigyulladt az egyik lakás, akkor a tűzoltók az alábbi sorrendben fognak cselekedni:

1. Magukra kapják a tűzoltóruhájukat és a sisakot.

2. Beülnek a tűzoltóautóba, bekapcsolják a szirénát és a helyszínre sietnek.

3. Hangszórón felszólítják a lakókat, hogy aki tudja, hagyja el az épületet.

4. Felmásznak a tűzoltólétrán, és az ablakon át bemennek az égő lakásba.

5. Kimentik a lakásban rekedt embereket.

6. Megkeresik a tűzcsapot, ahonnan vizet tudnak venni.

7. Addig fecskendezik a vizet a tűzre, amíg el nem alszik.