Végre itt a tavasz, a jó idő, és vele a lehetőség, hogy a szabadban is kísérletezzünk. Akinek nincs kertje, annak sem kell megijednie, a kísérletek a négy fal között vagy akár egy erkélyen is elvégezhetők. Ha azonban van rá mód, használjuk ki a napfényt és a jó levegőt a kísérletezéshez s a tapasztalatok összegyűjtéséhez.

 

1. Babcsíráztatás

Hozzávalók: egy befőttesüveg, papírtörlő, víz és bab

Minden gyerek tudja, hogy a növény részei a gyökér, a szár, a levél, a virág és a virágból fejlődő termés. Az utóbbi három növekedését nem nehéz megfigyelni, azonban képzeljük el, hogy milyen érdekes lenne a föld alatt zajló folyamatokba, a gyökér fejlődésébe is betekinteni! A következő kísérlet erre kínál lehetőséget, ugyanis most föld nélkül fogunk babot csíráztatni.

 

 

Első lépésként gyűrd össze finoman és tömd bele a befőttesüvegbe a papírtörlőket. Kb. annyi papírtörlő elegendő, hogy az üveg feléig érjen. Arra figyelj, hogy az egész állaga ne legyen nagyon tömör, és a babból kinövő gyökerek utat találjanak magunknak. Óvatosan önts rá vizet, annyit, hogy jó nedves legyen, de azért ne ázzon szét teljesen a papír. Ezután jöhet a bab, amit próbálj úgy elhelyezni a papírtörlőben, hogy az üveg falához minél közelebb legyen. Így majd jól láthatod, ahogyan a mag a nedvességtől életre kel. Pár napon belül elkezdődik a csoda, a babszem kifakad, és kis növény fejlődik belőle. Ha van fényképezőgéped vagy telefonod, naponta le is fényképezheted a változásokat.

 

2. Diétázik a répa

Hozzávalók: egy nagyobb sárgarépa, egy vékony szájú üveg, só és egy kés

Sokszor halljuk, hogy a sárgarépa milyen egészséges, gyakran ajánlják a fogyni vágyóknak is. Mi most azonban a sárgarépát fogjuk lefogyasztani! A kísérlet menete és eredménye hasonló a márciusi számban megjelent tojásszippantós feladathoz, a magyarázat azonban teljesen más. Először is vágj le a répából a késsel egy kb. 3 cm-es darabot (a kezedre azért vigyázz!), ez lesz a dugó a vékony szájú üvegben. Következő lépésként a répadugó tetejébe fúrj egy kis lyukat, ebbe megy majd a só.

 

  

 

  

 

Most kezdődik maga a kísérlet, ami kb. 1-2 órát vesz igénybe. A répa szép lassan összefonnyad és belepottyan az üvegbe. A jelenség magyarázata az, hogy a só elszívja a répában lévő nedvességet, a lefogyott répa pedig már átfér az üveg száján.

 

3. Virágfestés

Hozzávalók: néhány szál fehér rózsa, különböző színű ételfesték, néhány váza vagy magas falú pohár, víz és egy olló

Ezzel a kísérlettel a növények nedvkeringését lehet nagyon látványosan bemutatni, azt a folyamatot, ahogyan felszívják magukba az éltető vizet.

 

     

 

Első lépésként önts a vázákba vizet, és az ételfestékekkel fesd különböző színűekre. Ezután az ollóval vágd le ferdén a rózsák szárát, és állítsd bele őket a különböző színűre festett folyadékokba. (Ferdén azért kell vágni, hogy a növény minél nagyobb felületen tudja szívni a vizet.) Néhány óra alatt a színezett víz eljut a szirmokba, és gyönyörűen megfesti a virágokat. A szín erőssége azon múlik, hogy mennyi ideig hagyod a folyadékban a virágot. (A kísérlet megtekintéséhez kattints ide!)

 

Jó kísérletezést!