Sorozatunk legújabb részében elsőre hihetetlennek tűnő, mégis működő kísérleteket mutatunk be. A kulcsszó ezúttal az egyensúly. Szokás szerint nem kellenek bonyolult eszközök és előzetes ismeretek, elég lesz egy kicsit kutakodni a konyhaszekrényben otthon, és már kezdhetjük is!

 

A kísérletek ezúttal sem veszélyesek, ennek ellenére a végzésük közben lehetőleg legyen veled felnőtt, így minden bizonnyal sikerülni is fognak a dolgok, másrészt pedig teljes lesz a biztonság.

 

1. Mit ki nem bír egy fogpiszkáló?!

Hozzávalók: egy kanál és egy villa, egy fogpiszkáló és egy jó nagy pohár víz

A képen látható módon szorítsd a villa fogai közé a kanalat. Ezután a fogpiszkáló következik, amit szintén a villa fogai közé kell behelyezni, lehetőleg úgy, hogy kb. a villa „fogas” részének közepére kerüljön. Ha mindezzel megvagy, az egész szerkezetet a fogpiszkálós részénél próbáld óvatosan a pohár szélére illeszteni, amint a képen látható. Ha megtalálod a pontos egyensúlyi helyzetet (egy filctollal meg is jelölheted a fogpiszkálón), akkor az egészet már könnyedén vissza tudod majd rakni, ha esetleg leesik a helyéről.

 

  

 

És hogy mi a magyarázat? Hogyan tud egy könnyű, törékenynek tűnő fogpiszkáló megtartani nála sokkal nehezebb tárgyakat? Nos, a helyzet az, hogy a kanál-villa-fogpiszkáló rendszer súlypontja az alátámasztás, tehát a fogpiszkáló alatt van. Így a fogpiszkálóra nem is nehezedik olyan nagy tömeg, viszont a jelenléte stabil egyensúlyi helyzetet eredményez.

 

2. Fogpiszkáló a fogpiszkálón?

Hozzávalók: egy kanál és egy villa, két fogpiszkáló, egy alma

Ez a kísérlet tulajdonképpen az előző továbbfejlesztése, már-már igazi varázslat. Fogd az egyik fogpiszkálót és szúrd bele az almába. (Az almát helyettesítheted bármivel, amibe egy fogpiszkálót stabilan bele lehet szúrni.)

 

     

 

Az előbbi kísérlet módszerével illeszd össze a kanalat, villát és a másik fogpiszkálót. Most jön a trükkös rész, ugyanis a szerkezetet rá kell helyezned az almába szúrt fogpiszkálóra. Kell hozzá némi türelem, de ha sikerül, tényleg varázslatos és eléggé valószerűtlen lesz a látvány. A működés elve pedig ugyanaz, mint az előző kísérletnél.

 

3. Kések egyensúlya

Hozzávalók: három egyforma vajazókés, három egyforma pohár és egy bögre

Helyezz el három poharat háromszög alakban úgy, hogy a poharak között kb. egy késnyi távolság legyen! Egy szabályos háromszöget fogsz kapni. Most a képen látható módon helyezd el a késeket is! Itt a kések egymásba fonódása a lényeg, nevezetesen az, hogy mindegyik kés alatta legyen egy másiknak és fölötte egy harmadiknak. Így biztosított ugyanis, hogy mindegyik késre ugyanakkora felfelé- és lefelé ható erő is hat.

 

 

És most jön a lényeg! Az építménnyel egy olyan stabil szerkezetet kapunk, amely elbírja a bögrét! Sőt, ha igazán jól sikerült a dolog, akkor még vízzel is feltöltheted a kések tetején lévő bögrét, a szerkezet azt is ki fogja bírni! (A kísérlet megtekintéséhez kattints ide!)

 

  

 

Jó kísérletezést!