Közeleg a húsvét, és mint tudjuk, a nyuszi mellett az ünnep egyik legfontosabb jelképe a tojás. A tojás mindig is különleges szerepet játszott az emberek életében, hiszen egyrészt az étrendünk fontos része, másrészt jelkép is, az újjászületés, a természet megújulásának és Krisztus feltámadásának a szimbóluma, sok régi hagyomány fontos eleme. És van még egy lényeges tulajdonsága: remekül lehet vele kísérletezni!

 

1. Az átlátszó tojás

Hozzávalók: egy tojás, ecet és egy nagyobb üvegpohár

Első kísérletünk egyszerű, mégis nagyon látványos. A hozzávalókon kívül csak türelem kell hozzá. Önts az üvegpohárba kb. 2/3-ig ecetet, majd helyezd bele óvatosan a nyers tojást. Hamarosan azt tapasztalod, hogy számtalan kis buborék veszi körül a tojást. Ennek az az oka, hogy a tojáshéj leginkább mészből áll, és ez feloldódik az ecetben. A buborékok az oldódó mészben keletkeznek.

 

     

 

8-10 óra múlva a tojáshéj teljesen feloldódni, és csak egy nagyon vékony, átlátszó hártya fogja a tojást összetartani. Ekkor vedd ki a „meztelenné” változott tojást a pohárból. Óvatosan öblítsd le egy kis vízzel, majd a fény felé fordítva megláthatod, hogyan úszkál a fehérjében a tojás sárgája.

További tapasztalat, hogy a tojás állaga ilyenkor meglepően gumiszerűvé változik. Így ha elég merész vagy, kiegészítheted a kísérletet azzal, hogy megpróbálod a „meztelen” tojást pattogtatni. Ezt a kísérletet azonban lehetőleg a mosogatótálcában próbáld ki, mert ha esetleg a tojás eldurran, akkor órákig takaríthatod a konyhát! (A kísérlet megtekintéséhez kattints ide!)

 

2. Tojásszippantó

Hozzávalók: egy keményre főtt tojás, egy doboz gyufa és egy viszonylag széles szájú üveg

 

Ezt a kísérletet csak szülői felügyelettel végezd, mert főzni is kell benne, és gyufát is kell használni hozzá!

 

Első lépésként kérd meg anyut vagy aput, hogy főzzön keményre egy tojást. Ha kész, és a tojás kihűlt, óvatosan tisztítsd meg a héjától. Vedd elő az üveget (olyat érdemes választani, aminek a szájára kényelmesen ráültethető a tojás), és kérd meg anyut vagy aput, hogy gyújtson meg néhány szál gyufát és dobja bele az üvegbe. Ha a gyufák elégtek, helyezd a tojást a keskenyebb végével az üveg szájára. Azt fogod látni, hogy az üveg valósággal magába szippantja a tojást.

 

     

 

A kísérletnek az a magyarázata, hogy az üvegben kihűlő levegő nyomása csökken, a külső levegő nyomása pedig egyszerűen átpréseli a tojást az üveg száján. A tojás a kísérlet megfordításával ki is vehető az üvegből, mégpedig úgy, hogy nyakával lefelé a palack szájához rázod, és meleg vizet engedsz az üvegre. Ezzel ismét felmelegíted a benne lévő levegőt. Amikor a tojás már beleszorult az üveg nyakába, fordítsd meg a palackot és tedd egy meleg vizes edénybe. Látványos lesz, ahogy a tojás kibukik az üveg száján. (A kísérlet megtekintéséhez kattints ide!)

 

Jó kísérletezést!