Messze még a tavasz, hosszúak az esték, így most néhány olyan egyszerű és könnyen elvégezhető kísérlet következik, amellyel ragyogóan szórakozhatunk a fárasztó iskolai napok után vagy a hétvégeken, és még tanulunk is belőle.

 

1. Lebegő és elsüllyedő narancsok

Hozzávalók: egy nagy átlátszó mérőedény vagy üvegváza, 1-2 narancs vagy mandarin és víz

Töltsd fel kb. 3/4-ig az edényt vagy vázát vízzel és helyezz bele egy narancsot. Azt fogod tapasztalni, hogy a narancs lebeg a víz felszínén. Vajon mi lehet ennek az oka? Ezt úgy tudhatod meg, hogyha egy másik narancsot is beleteszel a vízbe, de úgy, hogy előtte meghámozod. (Ha nincs otthon két narancs, akkor persze egy is elég a kísérlethez.) Meglepő lehet, hogy a meghámozott gyümölcs bizony lesüllyed az edény fenekére.

 

  

 

A kísérlet magyarázata az, hogy a narancs héja tele van apró lyukakkal, amelyekben megtapad a levegő, így úszógumiként szolgálva, a hámozatlan gyümölcs fennmarad a víz tetején, a meghámozott azonban simán leül az edény aljára. A kísérlet után ne felejtsd el a meghámozott narancsot megenni, tele van vitaminnal!

 

  

 

2. Házi lávalámpa

Hozzávalók: egy átlátszó műanyag palack vagy üveg, víz, étolaj, ételfesték és néhány pezsgőtabletta

Öntsd fel a palackot 1/3-áig vízzel, a többi részt pedig étolajjal úgy, hogy az üveg majdnem tele legyen (a sorrend nem számít, a két folyadék nem fog összekeveredni). Cseppents bele némi ételfestéket (ezzel egyszer már kísérleteztünk), és várd meg, amíg a víz és a belekeveredő ételfesték lesüllyed a palack aljára. Ezután dobj bele egy pezsgőtablettát az üvegbe. A pezsgőtabletta miatt buborékok keletkeznek, melyek utat törnek az olajon keresztül felfelé. Mivel az ételfesték megszínezte a vizet, a látvány garantáltan és a látvány lenyűgöző lesz.

 

 

A magyarázat az, hogy a víz és az étolaj (ahogyan már korábban láttuk) nem keveredik egymással, és mivel az ételfesték is csak a vízben oldódott fel, ezért az olajat nem, csak a vizet színezte meg. A pezsgőtabletta is csak a vízzel tud kémiai reakcióba lépni, emiatt indul meg a buborékok képződése. Ezek könnyebbek, mint a víz és az olaj, ezért indulnak felfelé, egészen a palack tetejéig.

 

     

 

A kísérlet addig tart, amíg a pezsgőtabletta fel nem oldódik a vízben. További pezsgőtablettákkal a lávalámpa újra és újra működésbe hozható. (A kísérlet megtekintéséhez kattints ide!)

 

Jó kísérletezést!