Mindenki tudja, hogy a boltban kapható ceruzaelemek energiát tárolnak. Ha betesszük őket a rádióba, a fényképezőgépbe vagy a távirányítóba, az elemekben tárolt energiával működésbe hozhatjuk ezeket a szerkezeteket. És most fogsz meglepődni, ugyanis ilyen energiát tároló telepet te is tudsz készíteni otthon, mégpedig gyümölcsből! Mondjuk almából vagy citromból esetleg!!! 

 

A dolog működésének nyitja az elektrokémia. Nem kell a kifejezéstől megijedni, mindössze arról van szó, hogy a ceruzaelemekben tárolt kémiai energia a működés során átalakul, mégpedig elektromos energiává. Pontosan ezt fogjuk bizonyítani a gyümölcselemes kísérlettel. Az alma, a citrom és a krumpli rendkívül sok energiát tárol, és ezt nem is olyan nehéz kinyerni belőlük. Mi most citrommal kísérletezünk, de ha nincs otthon citrom, nyugodtan használhatsz almát vagy krumplit. (Állítólag krumplival akkor az igazi a kísérlet, ha a krumpli előtte egy kicsit meg van főzve.)

 

     

 

Hozzávalók: 1 jó nagy citrom, 1 vasszög vagy vasból lévő csavar, rézdrót (ezt helyettesítheted egy pénzérmével is) és 1 LED-dióda.

  

A lényeg, hogy a kísérlethez használt fémek kölcsönhatásba lépjenek a gyümölccsel, amibe belehelyezzük őket. (Ha először megnéznéd, hogyan készül a szerkezet, akkor kattints ide!

  

1. Szúrd a citrom egyik végébe a vasszöget (vagy csavart)! A szög (csavar) lehetőleg tiszta legyen, és ne legyen rajta rozsda. A citrom másik végébe vájj egy nyílást!

2. Tekerd fel a rézdrótot az ujjadra, majd a drótot helyezd a citrom másik végében levő vájatba! Ezt azért így kell tenni, hogy a rézdrót minél nagyobb felületen érintkezzen a citrom belsejében található folyadékkal. Ha csak pénzérméd van, akkor azt szúrd a citromba!

3. A citrom egyik végéből tehát egy rézdarab, a másik végéből a szög teteje fog kilátszani. Ha van még rézdrót, fogd és tekerd a szög tetejéhez. Ezt legalább olyan hosszúra hagyd, hogy elérjen a másik, kiálló rézdarabig.

 

     

 

4. Vedd kézbe a LED-diódát (filléres dolog egyébként, és bármelyik világítással foglalkozó üzletben kapható). A belőle kiálló egyik fémszálat az egyik, a másikat a másik oldalhoz tartozó kiálló résszel érintsd össze. És a dolog működni fog, a LED-dióda világít!

  

A működés elve pontosan ugyanaz, mint a ceruzaelemnél. A két különböző fém használata miatt a citromban ugyan más-más kémiai kölcsönhatás megy végbe (egyik oldalon csökken, a másik oldalon nő a pozitív töltés), mivel azonban mi a LED-diódán keresztül összekötöttük a két különböző kölcsönhatást, megindítottuk a töltések kiegyenlítődését. Ezzel meghatároztuk az energia áramlásának irányát, amit az jelez, hogy a LED világít!

 

Jó kísérletezést!