Sziasztok, lányok! Ködös, nyirkos, szürke hónapban járunk, az októberi tarkaságnak novemberben vége. Hát akkor most feledkezzünk el a novemberi szürkeségről, és beszéljünk a színekről! Nektek van kedvenc színetek? Jól áll, ha olyan színű ruhába öltöztök? És azt tudtátok, hogy minden színnek üzenete van?

 

Hideg és meleg

Biztosan hallottátok már, hogy vannak hideg és vannak meleg színek. Például a kék és a zöld hideg, a piros, a sárga meleg szín. De tudjátok, hogy minden színnek van hideg és meleg árnyalata is? A málnapiros például hideg szín, mert egy picit kékes. A mohazöld viszont meleg szín, mert egy kicsit sárgás.

 

A bőröd színe

A bőrünk színéről is megállapítható, hogy hideg vagy meleg árnyalatú-e. S ha ennek megfelelően válogatjuk össze a ruhatárunkat, akkor a megjelenésük jó hatást kelt a környezetünkben. Például akinek a bőre porcelánfehér színű, annak a hűvösebb tónusú színek állnak jól: a citromsárga, a kékesrózsaszín, a málnapiros, a kék, a szürke, a fenyőzöld, a szürkésbarna. A sötétebb, barna vagy kreol bőrűek viszont olyan meleg színek mellett döntsenek, mint a napsárga, a narancs, a barackrózsaszín, a paprikapiros, a mohazöld, a csoki-, a medve-, a kávébarna. A bőrünkhöz nem illő színű ruhában fáradtnak, betegnek nézhetünk ki.

 

     

 

Világos és sötét

A színeknek nem csak árnyalatuk, hanem erősségük is van. A halványzöld pl. egészen más hatást vált ki bennünk, mint az erős fenyőzöld. Az égőpiros, az enciánkék harsány színek, erőt sugároznak, ezért használják például a sportklubok a zászlóikon előszeretettel az ilyen erős színeket.

 

Mit árulnak el a színek?

Az ünneplő ruha fehér és fekete, nyilvánvaló, hiszen ez a két legelegánsabb szín. De a többi szín vajon mit árul el a viselőjéről?

A piros izgalmas és határozott szín, viselőjéről is határozottságot sugall.

A rózsaszín finomságot sugároz.

A sárga vidámságot áraszt.

A kék üzenete: békés, megbízható, tiszta.

A zöld üzenete: a természetesség.

A barna természetességet és háziasságot sugall.

A narancs  viselője vidám és barátságos személyiség.

A lila viselője fantáziadús és eredeti.

A szürke tiszteletreméltó és kiegyensúlyozott személyiség.