Sziasztok, lányok! Itt a nyár és hamarosan a vakáció is! Rengeteg élmény vár rátok a szünidőben, ezernyi emlékezetes pillanat, amit biztosan meg is akartok majd örökíteni. Íme, néhány tipp, hogy igazán jó felvételeket készítsetek, amit büszkén oszthattok meg a barátaitokkal és a családdal.

 

Lásd meg a jó témát!

A legfontosabb eszköz a fotózáshoz a szem. Ha figyelmesen körülnéztek otthon, az erdőben, a vízparton, a városban, rengeteg érdekes dolgot fedezhettek fel, amiről szuperjó kép készülhet. Egy nyíló virág, egy tetőre ugró macska, egy szép mosoly mind-mind érdemes lehet a megörökítésre, nem is beszélve táborozás, a családi kirándulások, nyaralások emlékezetes pillanatairól.

 

Legyen kéznél a fényképezőgép!

Jó, ha a gép elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy mindig kéznél legyen, hiszen bármikor szembejöhet egy lencsevégre való érdekesség. Nem is kell fényképezőgép, a mai telefonok kamerájával is már jó minőségű fotó készülhet. Kérjétek el a szüleitek nem használt mobilját, és fotózzatok vele bátran!

 

  

 

Egyenes kéz

A fényképezésnél fontos, hogy ne remegjen a kéz. Gyakoroljátok, hogyan tudjátok úgy tartani a gépet, hogy kattintás alatt ne mozduljon meg a kezetek!

 

Több látószög

Ha megvan a téma, járjátok körbe, és készítsetek róla több oldalról, több szögből is felvételeket, amikből aztán kiválaszthatjátok a legjobbat!

 

  

 

A háttér is fontos

Ne csak a témára figyeljetek, hanem a háttérre is: mi az, ami belóg a képbe, zavaró, nem szép vagy elvonja a figyelmet a fő témáról. Igazítsátok úgy a gépet, hogy semmi ne kerüljön a képre, ami nem odavaló. Figyeljetek arra is, hogy az ujjatok se lógjon a lencsébe.

 

Válogass!

Az egy témáról készült képek közül csak a legjobbakat tartsátok meg, a többit minél előbb töröljétek, hogy ne foglalja a tárhelyet, és válogatott jó képekkel büszkélkedhessetek.