A képregények igazi, hamisítatlan amerikai hőse, az Egyesült Államok páncélos védelmezője a Vasember. Az ő esetében nincs szó semmiféle emberfeletti erőről, semmiféle sugárzásból vagy földönkívüli hatásból nyert különleges képességről. Ő a tudásával, intelligenciájával, szorgalmával és kitartásával volt képes szuperhőssé válni.

A Vasember a mindennapi életben egy iparmágnás és feltaláló, a hadianyagot gyártó Stark Industries nevű hatalmas vállalat tulajdonosa, Tony Stark. Briliáns elme, aki mérnöki képességeit kamatoztatva ért fel az üzleti élet csúcsára.

 

  

 

A történet szerint súlyosan megsebesült a vietnami háborúban. Csak úgy maradhatott életben, ha egy különleges mellvértet viselt, ami nem engedte, hogy a szíve megálljon. Az alapsztorit a Marvel-birodalom agytrösztje, Stan Lee és két munkatársa találták ki. De nem kapott rögtön önálló sorozatot, először csak más képregényekben tűnt fel a főhős (például a Bosszú angyalaiban).

 

  

 

A Vasember születése

Tony az apja által alapított Stark vállalat vezetőjeként a vietnami háború hadszínterére ment, hogy egy új hadifelszerelést bemutasson. A bemutató alatt azonban az ellenség megtámadta és fogságba ejtette őt. Egy felrobbanó akna repeszei is eltalálták. Sérülései nagyon súlyosak voltak, de a vele együtt raboskodó Yinsen professzor segítségével végül elkészítette azt a páncélt, amely képes volt őt életben tartani. Majd kiszabadult a fogságból, és visszatért Amerikába. A vele történt szörnyű események Tony személyiségét jelentősen megváltoztatták. Addigi könnyelmű, gazdag úrifiú életét feladva, az emberi gonoszság, kapzsiság és igazságtalanság elleni harcnak kezdte szentelni magát.

 

  

 

A páncél

A páncél az idők folyamán számos változtatáson esett át, jó néhány alapegysége viszont mindvégig változatlan maradt. Már az első modell is képessé tette a Vasembert a repülésre, a tenyerén volt egy ún. repulzor fegyver, a mellkason pedig egy sugárnyaláb-fegyver. A sorozat későbbi részeiben aztán különleges helyzetekre alkalmas páncélok is feltűntek, így pl. űrpáncél, mélytengeri páncél, kifejezetten egyes ellenfelek ártalmatlanítására alkalmas speciális páncélok stb. (Az egyik kísérleti páncél tesztelését itt megnézheted.)

 

  

 

Az ellenfelek

Kalandozásai során a Vasembernek számos ellenfele akadt. Közülük is kiemelkedik Mandarin, az őrült tudós, aki tíz földönkívüli gyűrűjének köszönheti különlegesen pusztító képességeit. Az ő célja a modern technika és technológia elpusztítása. A gazdag iparmágnás Tony Starknak azonban az üzleti életben is akadnak komoly ellenfelei, akik a Stark vállalatot akarják romba dönteni. Persze ők legtöbbször nem saját maguk intézik támadásaikat a Vasember ellen, hanem inkább olyan szuperbűnözőket bérelnek fel a feladatra, mint például a Mester-Kém vagy a Szellem.

 

     

 

Érdekességek

A képregények lapjai mellett a Vasember a tévéképernyőn is hamarosan megjelent. Láthatták őt a nézők a Marvel-szuperhősök című rajzfilmben, majd több animációs szuperhős filmben is vendégszerepelt. Nagy sikert aratott az első egész estés Vasember-film a mozikban, nem véletlen, hogy két folytatás is készült Tony Stark kalandjaiból.

A Vasember számos videojátékban is feltűnt mint választható karakter, sőt a Hihetetlen Hulk videojáték változatában még ellenfélnek is választható.