Sorozatunk újabb részében elszakadunk a klasszikus amerikai képregényhősöktől, és egy méltán híres magyar rajzfilm szereplőjével folytatjuk kalandozásunkat. Mézga Aladár ugyan nem kifejezetten szuperhős, de nem mindennapi képességekkel, intelligenciával és saját maga által épített szerkezetekkel rendelkezik. Így mindenképpen helye van a legfontosabb kitalált szereplők világában.

A Mézga család történetét a televízió kezdte sugározni még a nagyiék gyerekkorában. Sikerét mutatja, hogy a három évadból álló sorozatot a világ számos országában bemutatták, Németországtól kezdve Kubán keresztül Szlovákiáig mindenütt nagy rajongótábort szerzett magának.

 

  

 

A Mézga család

Mézga Géza, Aladár apja keménykezű családfő, mégis sokszor kétbalkezes és ügyefogyott, a legjobb helyzetekből is képes a legrosszabbat kihozni. Ezzel sokszor felmérgesíti feleségét, Paulát, akinek az idegei amúgy is elég gyengék. Aladárnak van egy nővére is, Kriszta, aki nem az eszéről híres, folyton vihog, és meglehetősen idegesítő. A családhoz tartozik még Aladár mindig hű társa, Blöki, a fehér színű pásztorkutya, aki mellesleg beszélni is tud, akárcsak Kriszta macskája, Maffia.

 

  

 

Aladár, a zseni

Aladár a sorozat első évadában egy régi rádiót alakít át különleges adóvevővé, amellyel képes jeleket küldeni a jövőbe. Ennek eredménye az lesz, hogy sikerül kapcsolatba lépnie a család ezer évvel későbbi leszármazottjával, MZ/X-szel. Az új rokon aztán fénypostával fura dolgokat küldözget Mézgáéknak, amelyek elvileg megkönnyíthetnék az életüket. Ám a dolgok mégis valahogy mindig balul sülnek el, főleg Aladár apjának köszönhetően. Kapnak a rokontól pl. egy csodabogyót, ami egyheti tápláléknak megfelelő élelem a jövőben. A család és a vendégségbe hívott rokonok viszont elmajszolnak belőle több heti adagot, amitől mindenki azonnal testének többszörösére hízik. Egy másik alkalommal MZ/X egy időjárás-befolyásoló készüléket küld, hogy Mézgáék a rossz idő ellenére is elmehessenek kempingezni. Mézga Géza persze ezt sem megfelelően használja. Akkora vihart sikerül gerjesztenie a szerkezettel, hogy végül egy fa tetején landol a család a sátrával.

 

  

 

Az űrben

A sorozat második évadában Aladár egy űrhajót épít, a Gulliverkli 5-öt. Az eszközzel minden részben más-más bolygóra utazik, és igen különös világokat ismer meg. Az űrhajó egyébként gumiból készült. Azért 5-ös a száma, mert az első négy verzió nem volt működőképes; vagy irányíthatatlan volt, vagy nem volt megfelelő a hajtóanyag benne, vagy felrobbant. A Gulliverkli 5-öt Aladár minden éjjel a házuk tetejére viszi hegedűtokban, egy szódáspalack segítségével fújja fel, és így indul Blökivel új bolygók és új világok megismerésére. Az utazások alkalmával Aladár gyakran tapasztal olyan problémákat, amelyekkel ő maga is szembesül a Földön. Ezekből általában sokat tanul. Pl. a Luxuria nevű bolygón felfedezi, hogy a túlzott lustálkodás nem egészséges. Odahaza aztán szorgos hólapátolásba kezd. De hősünk hasznos információkat szerez a Krimi-, a Mese- és a Dilibolygón is, összesen 13 részen keresztül.

 

     

 

Érdekesség

A sorozat harmadik évadában a Mézga család Föld körüli vakációra indul, és persze elképesztő kalandokba keveredik. Aladár itt már nem főszereplő, viszont neki is része van a sok kalamajkában, amibe a család lekeveredik az út során.

A legnagyobb videómegosztókon a sorozat majdnem minden része elérhető. Hideg januári estékre kitűnő és tanulságos szórakozás. Kattints ide, és már nézheted is!