Ki hinné! Már húsz éve annak, hogy megjelent a világ talán legnépszerűbb számítógépes szerepjátéka, a Pokémon. Kezdetben egyedül a Game Boy nevű játékkonzolon volt elérhető, de aztán olyan sikerre tett szert a történet, hogy készítettek belőle rajzfilmsorozatot és mozifilmet is, természetesen lehet kapni a szereplőket ábrázoló plüssfigurákat, gyűjthető kártyasorozatot és még egy csomó más kiegészítőt.

A Pokémon univerzumban több mint 700 féle különleges, kitalált lény létezik. A játék ötletgazdája, a japán Tadzsiri Szatosi gyerekkorában állítólag rovarokat gyűjtött. Ebből a gyerekkori hobbiból merítette az ötletet a Pokémon univerzumhoz. A játék célja az, hogy a játékos a létező legtöbb pokémonfajtát összegyűjtse, és edzőként kiképezze a legjobb és legerősebb pokémoncsapatot, hogy szembe tudjon szállni más edzőkkel, s a legjobb edző, azaz pokémonmester legyen. A játék fejlesztése során a figurák száma egyre csak nőtt, és a rendszer technikailag is sokat változott. Az online játékot már többen játsszák, ez a mód a negyedik kiadásban jelent meg először, a 3D megjelenés pedig az ötödik generáció különlegessége volt.

 

 

Az újabb nagy durranás a Pokémon Go lett. A korábbi részekkel ellentétben ebben már nem a virtuális valóságban kell sétálgatni, hogy összefussunk a zsebszörnyekkel, hanem ki kell menni az utcára. A játék legújabb verzióját ugyanis okostelefonra lehet telepíteni, és GPS segítségével rávetít minket a térképre. S ahogy sétálgatunk az utcán, bárhol véletlenszerűen előbukkanó pokémonokat kaphatunk el, és rendkívül jól szórakozhatunk a szabad levegőn.

 

 

A játéknak azonban veszélyei is vannak. Pokémonvadászat közben, a telefont bámulva könnyen elterelődhet a figyelmünk az utcai forgalomról. Szóval azért csak óvatosan, nehogy kéz- vagy lábtörés legyen a vadászat vége!


Tudtad?

A Pokémon elnevezés az angol pocket (zseb) és a monsters (szörnyek) szavak összegyúrásából keletkezett.