A Lego a világon a legelterjedtebb és legsikeresebb építőjáték. A különlegessége, hogy majdnem hatvan éve ugyanabban a rendszerben készítik, így régibb, akár több évtizeddel ezelőtt forgalomba került építőkocka is összekapcsolható bármelyik ma is kapható elemmel.

A Lego vállalatot 1932-ben alapították Dániában. Kezdetben mindössze egy kis asztalosműhelyből állt az egész cég. Fajátékokat készítettek benne a mesterek. A játékok rövid idő alatt nagyon népszerűek lettek. A tulajdonosok mégis úgy döntöttek, hogy áttérnek a műanyag építőkockák gyártására. Néhány év kísérletezés után aztán megszületett a ma ismert, és azóta klasszikussá vált legókocka. S ezek meghozták a világhírt a vállalatnak.

 

  

 

Az évek során számos változat jelent meg az ügyes kis kockákból. Az eredeti városi, házépítős legótól kezdve a vonatokon át, egészen a robotokig és az űrhajókig rengetegféle játék volt már belőle. Újabban pedig számítógéppel vezérelhető, programozható kockák is vannak. Ezek nagyon bonyolult műveletek végzésére is alkalmasak.

 

  

 

Egyszóval a legó rajongótábora ma is egyre csak nő a világban. A legózás jó dolog, kellemes időtöltés és mindenekelőtt jó szórakozás a legkisebbeknek, nagyoknak és felnőtteknek egyaránt. Sőt! A pedagógusok közül sokan szívesen használják az oktatásban is. Mert úgy gondolják, hogy ez a játék kiválóan fejleszti a gyerekek képzelőerejét és problémamegoldó képességét.

 

  

 

A legókockákból való építkezésnek tényleg csak a képzelet szabhat határt. Majdnem 10 ezer fajta építőkocka van legóból, és ez szinte végtelen lehetőséget kínál az építésre. A legó népszerűségére jellemző, hogy hat Legoland nevű vidámpark is működik világszerte, további hat építése vagy tervezése zajlik most is, ahol a látogatók elképesztő legós élményeket élhetnek át.