Márciusban végre talán megjön a jó idő, ismét ki lehet menni a jó levegőre, lehet kicsit mozogni, sportolni. Sorozatunk legújabb részében kettő, illetve négy kerékre pattanunk, és utánajárunk a kerékpár és a gördeszka történetének.

A kerékpár, vagy bicikli története nagyon régre nyúlik vissza, hiszen hasonló szerkezeteket szállítóeszközként már az ókori keleten is használtak. Az egymás mögött, egy vonalban futó két kerék ötlete azonban valószínűleg a 18. századból származik, amikor egy francia feltaláló megalkotta a Célérifere nevű játékszerként használható mozgó faállványt. Kicsit később egy Karl von Drais nevű német gróf is készített egy hasonló szerkezetet, ám ő az első kereket már kormánnyal látta el, így azt a városi utcákon is lehetett használni. Pedálhajtás híján azonban mindkét „futógép” feledésbe merült.

 

     

 

A 19. század közepén született a nagy ötlet, hogy pedált szereljenek az első tengelyre. Ez lett a velocipéd. Néhány évtizeddel később aztán több feltaláló is egyidejűleg szabadalmaztatta a lánchajtást, ami már a hátsó kereket hajtotta. Ezzel megszületett a ma is használatos technológia. Ezután már csak egy problémát kellett áthidalni, a rugózást. Mivel a korabeli macskaköves utcákon az acélborítással ellátott biciklikerekek kegyetlenül ráztak, a hatékony lengéscsillapítás elsőrendű fontosságú volt. Erre a legmegfelelőbb módszer természetesen a felfújható gumitömlő lett.

 

     

 

A gördeszkának azért nincs akkora múltja, mint a kerékpárnak. Ez a manapság is igen népszerű találmány tulajdonképpen egy vízi sportnak, a szörfözésnek köszönheti a létezését. Történt ugyanis, hogy az 1950-es években Amerikában, főleg a Csendes-óceán partján elképesztő népszerűségre tett szert a szörf, és fiatalok egy csoportja úgy gondolta, hogy a deszkázást a szárazföldön is meg lehet valósítani, nem is kell hozzá más, mint maga a szörfdeszka és egy görkorcsolya.

 

     

 

A dolog hamar népszerűvé vált, megrendezték az első versenyeket, az új sport megjelent a filmvásznon, a magazinok címlapjain, a gördeszkázás sok amerikai fiatalnak az életformájává vált, köszönhetően annak is, hogy több száz úgynevezett skateparkot építettek, ahol a deszkások szabadon csiszolgathatták tudásukat.

 

     

 

Manapság már az egész világon igen népszerű a gördeszkázás, de a skateparkok helyett inkább az utcai terep lett az igazi pálya a deszkások számára. És hogy milyen népszerű manapság ez az egyébként nem veszélytelen sport, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2020-as tokiói olimpián olimpiai sportágként is bemutatkozhat.

 

  

 

Tudtad?

A Vissza a jövőbe 2 című film legendás légdeszkája immár a valóságban is létezik, hiszen nemrég mutatták be azt a szerkezetet, amely a mágnesesség elvét felhasználva tud hasonló élményt produkálni, mint Marty McFly légdeszkája. Annyi szépséghibája azért van a dolognak, hogy a most bemutatott szerkezet csak fémes felület felett használható.