Hogyan lett a nyuszi húsvéti jelkép? A történet eleje a legősibb időkre nyúlik vissza. De a mai szokások is századokkal ezelőtt alakultak ki, mégpedig német területeken. Innen terjedtek el aztán Európában, majd szerte az egész világon.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadására emlékezünk ekkor. A vallásos szövegekben azonban nem található semmilyen utalás nyulakra vagy színes tojásokra. A húsvéti nyuszi eredetét tehát másutt kell keresnünk. Hiteles forrás nemigen van, legenda viszont többféle is akad. Az mindenesetre bizonyos, hogy a nyúl és a tojás ősidők óta a termékenység jelképe, és már a régi vallásokban is kiemelkedő jelentőséget tulajdonítottak mindkettőnek az emberek – különösen a tavaszi napéjegyenlőség idején zajló ünnepek alkalmával.

 

  

 

A régi időkben a germánok a tavasz és a megújulás istennőjét, Ostrát virágokkal a kezében, nyuszikkal és tojásokkal körülvéve ábrázolták. A hagyomány szerint a nyulak eredetileg galambok vagy valamilyen más madarak voltak, csak Ostra változtatta át őket négylábúakká. Hogy ennek mi volt az oka, arról többféle leírás létezik, de már ennyiből is érthetőbb, hogyan kerül a nyuszi a tojások mellé.

 

     

 

Más véleményen vannak a nyelvészek. Ők azt állítják, hogy az egész nyúl-tojás história csak egy tévedés eredménye. Mégpedig nyelvi tévedésé. A német nyelvben ugyanis könnyen összetéveszthető a császármadár (Haselhuhn, röviden Hasel) és a nyúl (Hase) kifejezés. Német területeken pedig a húsvéti ünnepek ideje alatt korábban szokás volt egymásnak gyöngytyúkot vagy császármadarat és tojásokat ajándékozni. Tehát akár ilyen módon is kerülhetett a nyuszi a kosárba a tojások közé. De persze ez is csak feltételezés.

 

     

 

Az első, a mai szokásokkal is megegyező, húsvéti nyusziról szóló történet természetesen ugyancsak német nyelvterületről származik. Eszerint a nyúl színes tojásokat tojt, és az ünnep reggelén fészkekbe rejtette őket a kertben – a gyerekek nagy örömére. A kedves szokás hamarosan Európa-szerte elterjedt. A német kivándorlók pedig magukkal vitték Amerikába, így az Újvilágban is, majd szinte az egész világon meghonosodott a hagyomány.

 

Tudtad?

Franciaországban és Belgiumban úgy tartják, hogy a húsvéti tojásokat a húsvéti harangok potyogtatják el, és nem a nyúl hozza őket.