Keltsük életre a betűket!

 

Az olvasás népszerűsítésének céljával indított országos felmérést gyakorló anyukák egy csoportja. A felmérés és a hozzá kapcsolódó pályázat nem titkolt célja annak kiderítése, hogy miként lehetne a gyerekeket motiváltabbá tenni az olvasás iránt, valamint, hogy a 0–18 éves korúak szabadidős tevékenységében milyen arányban oszlik meg az olvasás, a számítógép használat és a televíziózás.

A felmérés – amelyet a Duna menti régió területén élő szülők a  www.podunajsko.imami.sk  oldalon tölthetnek ki – külön kitér a hétköznapi és hétvégi könyv-, illetve médiafogyasztási szokásokra, és kíváncsi arra is, hogy a gyerek egyedül vagy szülő társaságában tölti-e szabadidejét olvasással, illetve a képernyő előtt.

A felmérés eredményeinek összegzésekor választ kapunk azokra a kérdésekre, hogy szűri-e tartalom szerint, korlátozza-e időben a szülő a gyerek médiafogyasztást; melyek a különböző életkorú gyerekek kedvenc olvasmányai, televíziós műsorai, illetve hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket a számítógépen leggyakrabban végeznek. A felmérés kiértékelésekor fény derül arra is, hogy a szülők mely tényezőknek tulajdonítják, ha a gyermek nem vagy csak keveset olvas, illetve mely eszközöket tartanák hatékonynak az olvasás népszerűsítésére.

A civil kezdeményezés által létrehozott „Keltsük életre a betűket!” elnevezésű program mögé szakmai partnerként a Magyar Olvasástársaság,  valamint a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülésének tagjai álltak.  Az ő közreműködésükkel készült el a „Mit adjak a kezébe?” című gyermekirodalmi iránytű, amely a felmérésben részt vevők számára nyújt segítséget a minőségi gyermekirodalom kiválasztásához.

A kutatáshoz egy általános iskolások számára kiírt pályázat is kapcsolódik. A részt vevő osztályoknak a  2007-ben Az Év Gyermekkönyve díjat nyert Rumini című regény történetének ismeretében kell kreatív pályaművet készíteniük. A győztes osztály jutalma egy budapesti színházlátogatás. A további helyezettek ajándéka könyv és társasjáték.

 

Keltsük életre a betűket!

 

Kapcsolat:

Ing. Berec Zsanett szerkesztő

www.podunajsko.imami.sk

Telefon: 0905 160 352

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.