Mi a legjobb télen? Bebújni a jó meleg szobába és az ablakból nézni a kinti zord időt? Lehet. De a kutyád és a macskád biztosan nem így gondolja! A kutyáknak télen is szükségük van a mozgásra, akárcsak más, melegebb évszakban. Mozgás nélkül feszültek, idegesek és szomorúak lesznek. A kis- és nagydolgukat is kinn szeretik elvégezni (még a kanapén fekvő szobakutyusok is!).

 

De vigyázz! Télen a kutyák ugyanolyan könnyen megbetegszenek, mint a gyerekek. Például egy hógolyóevő, lelkesen hócsatázó kutya megnáthásodhat, belázasodhat, a torka megfázhat, torok- és légcsőgyulladást is kaphat. Ezért nagyon figyelj a kutyusodra, hogy ne vigye túlzásba a téli sportokat.

 

A cicusok ugyancsak szeretnek egy-egy rövid sétát tenni még hóban is, szeretik bejárni a megszokott útvonalaikat, elvégezni a dolgukat, körülnézni kicsit a kinti világban. Persze ha szobacicád van, ne erőltesd a sétát. De ha a cicus kikéredzkedik, engedd ki. Közben figyelj rá, és amint szeretne visszamenni a szobába, engedd be.

Ha erre nincs módod, és macskaajtó sincs, amit kedvére használhat a cicus, viszont több órára kizárod őt a házból, készíts neki az udvaron menedéket a hideg elől. Lehet ez egy kisebb kutyaház vagy akár bejárási lehetőség a pincébe, kamrába. Készíts oda neki egy bélelt fekhelyet, a cicusod boldogan használja majd.

 

 

Mire vigyázz különösen?!

 

1. A csúszós jég ellen leszórt só kimarhatja a kutya talpán a bőrt, s az kisebesedhet. Séta után ezért mindig mosd le a tappancsokat.

2. Téli séták előtt speciális, só ellen védő kenőccsel is bekenheted a kutyusod talpát, hogy megvédd a sebesülésektől. A séta utáni tappancsmosást pedig újabb krémezés követheti (pl. körömvirágkrémmel).

3. A téli sétáknál egy figyelmes gazdi észreveszi, ha a kutyája fázik, reszket. A hidegben ezért különösen a rövid szőrű kutyákra célszerű kabátot, pulcsit, esőben vízhatlan esőkabátot adni.

4. A lakásban tartott kutyák, még ha nagy is a bundájuk, a benti meleghez szoktak, és nem tűrik olyan jól a hideget, mint a kintiek.

5. A házőrző, csak kint lakó kutyának is kell, főleg ilyenkor télen egy saját, jól megépített kutyaház. Lehetőleg olyan, amelyikből rálát a kapura vagy az őrzött területre, mert ha nem így van, nem fogja használni a házat, és bizony még fagyási sérüléseket is beszerezhet a szabadban.

6. A ház legyen jól szigetelt és fedett, s akkora, hogy kényelmesen elférjen benne a kutya. Béleld ki szalmával vagy mulccsal. (Ne takarókkal, mert azok magukba szívhatják a nedvességet, és még ki is hűthetik az állatot, így többet ártanak, mint használnak.) A legjobb persze, ha a téli éjszakákon (főleg, ha nagyon hideg van) beengeded a kutyust a házba, legalább az előszobába.

7. Ha a telet a szabadban töltő kutyusod vagy cicusod viselkedésén, kedvén bármiféle változást veszel észre, nem olyan mozgékony, levert, nehezen kel fel vagy fekszik, köhög, esetleg látványosan fájdalmai vannak, keresd fel az állatorvost!